India általános választásának vége: Putyin szövetségese vezet

Indiában hat héten át tartó választási folyamat zárult le, amely során közel 1 milliárd ember szavazhatott, és az előzetes eredmények alapján úgy tűnik, hogy a hatalmon lévő Narendra Modi és pártja, a BJP győzedelmeskedett.

A Nikkei Asia szerint a világ legnagyobb általános választását több fordulóban rendezték meg, és június 2-án értek véget. A választási kampány során az ország gazdasági eredményei és a vallási törésvonalak kerültek előtérbe. A parlamenti többség megszerzéséhez 272 mandátum szükséges a 543 fős törvényhozásban, ahol két képviselőt az elnök jelöl ki.

Az előzetes várakozások és az exit pollok is a 2014 óta regnáló Modi és a Bháratíja Dzsanatá Párt (BJP) sikerét vetítették előre. A választók válaszai alapján a BJP kényelmes többséget szerezhet, és a 72 éves miniszterelnök harmadik alkalommal is győzhet. Bár korábban felmerült, hogy a BJP akár 370 helyet is szerezhet, a számok szerint végül körülbelül 350 mandátumra számíthatnak. A hivatalos eredményeket június 4-én hozzák nyilvánosságra.

Az ellenzék azonban azonnal kritizálta az eredményeket, állításuk szerint ezek a kormánypárt érdekeit szolgálják. Korábban már voltak példák arra, hogy az előzetes várakozások nem bizonyultak pontosnak, mint például a 2020-as Bihar állami választás esetében.

India, Narendra Modi vezetésével, szoros kapcsolatokat ápol mind Oroszországgal, mind az Egyesült Államokkal, bár az ukrajnai konfliktus óta kissé hűvösebbé vált az orosz-indiai viszony. Ennek ellenére India továbbra is az orosz energiahordozók egyik legnagyobb vásárlója maradt.