Hollandia jobbra tolódik: Wilders befolyása érvényesül

Hamarosan hivatalba léphet Hollandia történetének talán legjobboldalibb kormánya, amelynek kialakításában Geert Wilders, az euroszkeptikus és bevándorlásellenes politikus jelentős befolyást gyakorolhat, annak ellenére, hogy nem ő lesz a miniszterelnök.

A holland parlamenti választásokon Wilders pártja, a Szabadságpárt (PVV) kapta a legtöbb szavazatot, ami sokkolta a nyugati közvéleményt, de a választások előtti közvélemény-kutatások már jelezték Wilders erejét, aki Orbán Viktor egyik legközelebbi szövetségesének számít Nyugat-Európában. A leendő kormánykoalícióban a legnagyobb párt vezetőjeként várhatóan jelentős befolyással bír majd. A koalíciós megállapodás több olyan elemet tartalmaz, amelyek Wilders politikájának jegyeit viselik, mint például a bevándorlás terén tapasztalható szigorítások, az Európai Unióval szembeni éles szembefordulás, vagy a környezetvédelmi célok részleges feladása.

A koalíciót a Szabadságpárt mellett a konzervatív liberális Szabad Demokrata Néppárt (VVD), az antielitista Új Társadalmi Szerződés (NSC) és az agrárpopulista Gazdák és Polgárok Mozgalma (BBB) alkotja, amelyek együtt többséget szereztek az alsóházban. A felsőházban azonban nincs többségük, ami kérdéseket vet fel a kormány életképességét illetően.

Közszolga az ország élén

A koalíciós partnerek Dick Schoofot választották a leendő miniszterelnöknek, aki korábban több fontos állami pozíciót töltött be, és nem köthető egyik koalíciós pártjához sem. Schoof a terrorelhárító ügynökség vezetőjeként vált ismertté, amikor koordinálta Hollandia válaszlépéseit a maláj légitársaság járatának lelövése után. Egyetlen botránya a média szerint egy független vizsgálat befolyásolására irányuló kísérlet volt, amely a kormány válságkezelését értékelte.

Szoftos, de nem eléggé

Wilders, aki korábban az EU-ból való kilépést és a Korán betiltását is szorgalmazta, a 2023-as kampányban a bevándorlás visszaszorítására és a lakhatási válságra koncentrált. A választások után bejelentette, hogy nem lesz miniszterelnök, mivel nem kapta meg minden párt támogatását a koalícióban. A koalíciós egyezményben így is az ő politikájának elemei dominálnak.

Bevándorlás nix

A bevándorlás terén a koalíciós pártok szigorításokat ígérnek, mint például egy menekültügyi válságtörvény bevezetését, a határozatlan időre szóló menedékjogi engedély eltörlését, és az elutasított menedékkérők erőszakos kitoloncolását. A családegyesítést és a szociális lakhatásban való elsőbbséget is korlátoznák, valamint a nemzetközi hallgatók számát csökkentenék holland nyelvű kurzusok bevezetésével.

Nekimennek az EU-nak

A koalíció állami kiadások csökkentését, adónemek eltörlését, lakásépítést és az egészségügyi szektor erősítését ígéri. Ukrajnának szánt támogatások fenntartását is vállalják, ellentétben Wilders oroszpárti álláspontjával. A környezetvédelmi intézkedések egy részének eltörlését is tervezik, de a klímacélok megmaradnak. Az EU-val szembeni álláspontjukban kritikusak, és csökkenteni szeretnék Hollandia EU-költségvetési hozzájárulását.

Liberálisok a pácban

A VVD nehéz helyzetbe került, mivel korábban kizárták a koalíciót a Szabadságpárttal, de a koalíciós egyezmény megszületésével megváltozott az álláspontjuk. Ez ütközik a liberális Renew Europe pártcsalád irányelveivel, amely nem támogatja a szövetséget szélsőjobboldali pártokkal. A közelgő európai parlamenti választásokon a PVV jelentős győzelmet arathat, ami tovább erősítheti Wilders befolyását.