Családtámogatások és nyugdíj: Mit kell tudni?

A családtámogatási ellátások, mint a gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) és a gyermeknevelési támogatás (gyet), befolyásolják a szolgálati időt és ezen keresztül a nyugdíj összegét is. A családi pótlék és az anyasági támogatás azonban nem tartoznak ide.

A gyes és a gyet igénybevételének jogosultságát a szülők közül az az egyik választhatja meg, így a szolgálati időt és a nyugdíjra való jogosultságot is az a szülő kapja meg, aki a támogatást igénybe veszi. Molnárné Balogh Márta tb-szakértő szerint fontos tudni, hogy a nagyszülők is igénybe vehetik a gyes-t a szülők helyett, amennyiben a szülők írásbeli hozzájárulását megadják, és a gyermek gondozása a szülők háztartásában történik.

A gyes összege megegyezik a szociális vetítési alap összegével, ikrek esetén pedig ennek többszörösével. A gyes időtartama alatt fizetendő nyugdíjjárulék miatt ez az időszak nyugdíjra jogosító szolgálati időnek számít. Különösen fontos ez a nők számára, akik negyven év jogosultsági idő után vehetnek igénybe kedvezményes nyugdíjat, mivel a gyes időtartama ebben az esetben is jogosultsági időnek minősül.

A gyermeknevelési támogatás a három vagy több gyermeket nevelő családok számára nyújt segítséget, és hasonlóan a gyes-hez, a gyet összege után is nyugdíjjárulékot kell fizetni. Ezért a gyet időtartama szintén nyugdíjra jogosító szolgálati időnek számít, és a nők negyven év jogosultsági idővel történő kedvezményes nyugellátásánál is figyelembe vehető.

Mind a gyes, mind a gyet mellett a szülők korlátozott mértékben végezhetnek keresőtevékenységet. A gyes esetében a szülő a gyermek féléves korától korlátozás nélkül dolgozhat, míg a nagyszülő csak a gyermek három éves korától és heti harminc órában, vagy ha a munkavégzés otthonában történik, akkor korlátok nélkül. A gyet mellett a szülő legfeljebb heti harminc órában dolgozhat, vagy korlátozás nélkül, ha a munkavégzés otthonában történik.

Az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset meghatározásánál a gyes és a gyet összegét csak akkor kell figyelembe venni, ha az az igénylő számára kedvezőbb.