Hógomba a Mérleg utcában, és nemcsak finom, de szépít is

Horváth Péter séf ételei ékesszólóbban beszélnek, mint a szavak; tizenkét év külhoni tapasztalat után nyitotta meg a Mérleg utcai Bilanxot, ahol a konyhaművészet magasiskoláját tanulta meg.

A Bilanx étteremben a tiszta színek és formák dominálnak, amelyek tökéletes hátteret biztosítanak a kiegyensúlyozott, de erőteljes ízeknek. Az étteremben a cantabriai szardellafilé vajban olvadó élményét kínálják, melyet gondos női kezek készítenek elő. A libamájkorong ízében a fehér portói, szőlőlé és konyak ízei keverednek, míg a máj mellé kínált izomalttal édesített kenyérmorzsából készült ropogós a sós-édes-krémes-májas-ropogós ízélményt nyújtja. A fehér spárgát egyszerűen, csak sós vízben párolják, így megőrizve természetes ízét és állagát. A spárga mellé kínált mandulából készült vinaigrette, melyet chiliolajos foltok és édesgyökér íze tesz teljessé, a karamellizált mandula pedig ropogtatnivalót nyújt az ételhez.

A hagyma és a barna csiperkegomba kombinációja a Bilanxban különleges ízélményt nyújt, ahol a hagymát megpirítják, konfitálják, és élesztőmorzsával, rákszirom morzsával szórják meg. A gombából készült esszencia intenzív ízélményt nyújt, amelyet vajjal montíroznak.

A hógomba, amelyet szépségnövelő hatásúként is emlegetnek, a Bilanxban különleges módon kerül tálalásra. A gomba textúrája maga az íz, és kiválóan hordoz más ízeket, mint például a sajtmártás, amelyet fehér cheddar sajtból, fehér borral, tejszínnel, Tokaji Szamorodnival és Pedro Jimenez sherryvel készítenek.

A mangalicakaraj a Bilanxban rózsaként tálalva, elképesztően szaftos, mérnöki pontossággal elkészítve, a mellette lévő kel lime ízesítéssel és alatta lévő zellerpürével kiegészülve nyújt felejthetetlen ízélményt. Az étkezést egy limekrémmel töltött ostya zárja, amelyet frissen, a rendelést követően készítenek el.

Az étterem filozófiája szerint az ízek ismerete és azok harmonikus összehangolása alapvető a kiváló ételek létrehozásához, ahogy a zenei hangokból dallam formálódik, úgy az ízekből ízrétegek, amelyek egy új íz dallamát alkotják. A Bilanxban az összhang és egyensúly a kulcs.