Rengeteg kárt okozott a hétvégi vihar

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság jelentése szerint a hétvégi viharok következtében országszerte csaknem négyszáz káresetnél segítettek a katasztrófavédelem munkatársai, a legtöbbször Debrecenben és környékén riasztották az egységeket.

A viharos időjárás következtében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság jelentése szerint országszerte csaknem négyszáz káresethez riasztották a katasztrófavédelem munkatársait. A leggyakoribb problémák a kidőlt fák és leszakadt ágak voltak, de sok helyen a hirtelen lezúdult, nagy mennyiségű csapadék miatt is be kellett avatkozniuk a tűzoltóknak, különösen a pincékből kellett kiszivattyúzniuk a vizet.

Debrecen és környéke kiemelten érintett volt, itt közel száz alkalommal kellett az egységeknek beavatkozniuk. A katasztrófavédelem munkáját önkéntesek is támogatták a károk felszámolásában.

A viharos időjárás nem kímélte a régiót a hétvégén, hiszen szombaton Debrecenben kétszer is jégesővel érkezett a szupercella, míg pénteken Pécsett villámárvizet okozott az extrém időjárás. A rossz időjárásnak azonban még nincs vége, a HungaroMet előrejelzése szerint a héten további kiadós csapadékra és villámárvízre lehet számítani.

Zala, Somogy, Tolna, Baranya és Bács-Kiskun vármegyékből, amelyekre a HungaroMet hétfő délután narancssárga riasztást adott ki, a megváltozott időjárási viszonyok miatt számos bejelentés érkezett. Például Zala megyei Pácsonyban és Bagodon, valamint a Somogy megyei Kadarkúton harminc-negyven centiméter magasan állt a víz, és több helyen veszélyeztette a lakóházakat. Kaposváron egy tizenöt méteres fa fordult ki gyökerestől a földből, és hat autóban tett kárt. A Tolna megyei Szakályon nagy mennyiségben folyt át a víz a 65-ös főúton, egy jármű el is akadt.

Az Időkép szerint a Dél-Dunántúlon több helyen 30, helyenként 40-50 milliméter meghaladó csapadékmennyiség hullott le, és az általuk közzétett képeken is látszik, hogy az özönvízszerű esők miatt megteltek az árkok, az utakból patakok és folyók lettek. A viharok látványosan érkeztek Dunaújváros fölé, erről az Időkép egyik olvasója látványos felvételt készített.

A Baranya vármegyei Zengővárkonynál fa dőlt az úttestre a 6-os főút 176-os és 177-es kilométerszelvénye között, a pécsi hivatásos tűzoltók láncfűrésszel távolítják el a veszélyt okozó fát. A Tolna vármegyei Nagymányokon és Bonyhádon, valamint a Baranya vármegyei Monyoródon brutális eső pusztított, folyóvá változtatva az utcákat.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.