Indiai hőhullámok halálos áldozatokat követelnek

Indiában március óta több mint ötvenhat ember vesztette életét, és közel huszonötezer ember került kórházba hőguta tüneteivel a hosszan tartó hőhullámok következtében. A legnagyobb forróság májusban érte el a szubkontinenst, ahol a hőmérséklet Újdelhiben és Radzsisztán államban egyes napokon az 50 Celsius-fokot is meghaladta.

A helyi média kormányzati adatokra hivatkozva számolt be arról, hogy az országos betegségellenőrzési központ 46 hőség okozta halálesetet és 19 189 feltételezett napszúrásos esetet jegyzett fel országszerte. A The Hindu című lap szerint azonban a március óta elhunytak száma ennél magasabb lehet, és akár a nyolcvanat is elérheti.

Az északi Uttar Prades és Bihár, valamint a keleti Odisa államban pénteken több mint harminchárom ember, köztük választási tisztviselők is életüket vesztették a hőség miatt. Madhja Prades államban ötezer embert ápolnak hőgutára utaló tünetekkel.

Kelet-Indiában a Remal ciklon is jelentős pusztítást végzett. Asszamban a heves esőzések miatt történt áradások következtében múlt kedd óta tizennégy ember halt meg, míg a szomszédos Bangladesben több tucat halálos áldozatot követelt az extrém időjárás. Srí Lankán, az Indiától délre fekvő szigetországban legkevesebb 15 ember vesztette életét a heves monszunesők okozta áradások és földcsuszamlások miatt.

A hőség szerdáig várhatóan csillapodik Indiában, és a déli Kerala államot a múlt héten elérő monszun további enyhülést hozhat. Ázsiában több milliárd embert érintenek a rendkívüli hőhullámok, amelyeket a tudósok szerint az emberi tevékenység okozta klímaváltozás hatásai is fokoznak.