Győri hívek levelet írtak a pápának Veres püspök döntése ellen

A győri hívek nem értenek egyet Veres András megyéspüspök döntésével, mely szerint Benkovich Ferenc plébánost nyugdíjba kell küldeni, ezért több magas rangú egyházi vezetőhöz, köztük Ferenc pápához fordultak.

Benkovich Ferenc, a győri hívek által tisztelt plébános, aki a szocializmus idején épített templomot és később több intézményt is alapított, augusztusi határidővel kerül nyugdíjazásra Veres András püspök döntése értelmében. A hívek szerint ez a lépés a 77 éves pap kényszernyugdíjazásának tűnik.

A győriek nem fogadták jól a hírt, nyílt levelet írtak a püspöknek, kiállva a plébános mellett, aki bár túllépte a nyugdíjazási korhatárt, továbbra is szeretne szolgálni a közösségben. A Szemlélek blog szerint a Szentlélek templom közössége az úrnapi körmeneten békés, de határozott módon fejezte ki támogatását Benkovich plébános iránt, mivel úgy vélik, nincs nyilvánvaló indok arra, hogy miért kellene őt, aki még mindig aktív és szolgálatra kész, elbocsátani.

A hívek emellett Ferenc pápához, Michael W. Banach apostoli nunciusnak és Erdő Péter bíborosnak is fordultak, levélben kérvén a döntés megváltoztatását. A levélben kifejtették, hogy Benkovich Ferenc atya kényszerű eltávolítása az Apor-iskola püspöki biztosi posztjáról méltatlan volt, és aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a plébános a jövőben milyen mértékben vehet részt a templomi életben. Kérésüket Veres András püspök felé is megfogalmazták, de elutasító választ kaptak. A levélben hangsúlyozták, hogy céljuk a plébániai közösség megtartása és a hagyományok folytonosságának biztosítása, és arra kérték a pápát, hogy Benkovich Ferenc atya továbbra is plébániai kormányzóként szolgálhasson, amíg egészsége engedi.

A győri Szentlélek templom közössége június 2-ai szentmisén tömeges jelenléttel és Ferenc pápának írt levéllel jelezte, mennyire értékesnek tartják templomépítő plébánosuk életművét. A közösség tagjainak értesülése szerint a Győri Egyházmegye püspöke arra készül, hogy kényszernyugdíjazza Benkovich Ferencet, aki több évtizedes, hatalmas léleképítő munkásságáról ismert. A hívők úgy gondolják, nem látszik semmi indoka annak, miért kellene őt – idős kora ellenére is ereje teljében, szándéka ellenére – nem is áthelyezni, de elküldeni.

A liturgiát nagy odafigyeléssel óvták a hívek a köreikben terjedő információkat érintő bármiféle véleménykifejezéstől, a szentmise előtt és után pedig aláírásokat gyűjtöttek annak az üzenetnek a megerősítéseként, amelyet Ferenc pápának, Michael W. Banach apostoli nunciusnak és Erdő Péter bíborosnak már elküldtek elektronikus levélben, de postán is eljuttatják a levelet a címzettekhez, az aláírásokkal együtt. A Szentlélek templom és plébánia Facebook-oldala is megosztotta a Ferenc pápának írt levelet, amelyben a győri hívek jelenleg a katolikus egyházfőtől várnak segítséget.