Gyermekvédők és propaganda: a nemzeti jobboldal gyakorlata

A gyermekvédő nemzeti jobboldal ismételten felhasználta a gyerekeket propagandacélokra, amint ez a Margitszigeten rendezett Békemeneten is megfigyelhető volt, ahol gyerekek kiabálták, hogy „nem akarunk háborút”.

A kormányzati plakátokon a „HÁBORÚ” és „BÉKE” szavak dominálnak, és a gyerekek nem csak szemlélői, hanem aktív résztvevői is a háborús propagandának. A Békemeneten a gyerekek egy színpadi előadásban a háborúpárti politikusok által okozott borzalmakat jelenítették meg. Vidnyánszky Attila rendezésében a gyerekek a háborúpárti politikusok által a családokba hozott szenvedést testesítették meg.

A keresztény-konzervatív jobboldal gyakran használja fel a gyerekeket saját ideológiai céljaira, például korábban egy népszavazási kampányban egy kislány magyarázta el, hogy az iskolában arra bíztatták, ő is lehet fiú, ha az akar lenni, annak ellenére, hogy ilyen nem történt magyar iskolákban.

A Békemeneten bemutatott előadásban a gyerekek a háborútól való félelmüket fejezték ki, annak ellenére, hogy sem az EU-ban, sem a NATO-ban nincs napirenden magyar katonák háborúba küldése. Az előadás minősége és tartalma kritikát kapott, és a gyerekek által előadott versek összeollózott sorai nem adtak egyértelmű üzenetet.

A Nemzeti Színház igazgatója által rendezett produkcióban a gyerekek a békepárti magyar család férfi tagjának a háborúba hurcolását jelenítették meg, és a végén a győzelmet ünneplő versekkel zárult. Az előadásban részt vevő gyerekek valószínűleg nem értették a háború valódi jelentését és következményeit.

A gyerekeknek fontos lenne megérteniük a világban zajló eseményeket, és hogy a háborútól való félelmüket ne propagandaplakátokból és kampányüzenetekből szűrjék le. A gyermekvédő kormánynak is fel kellene ismernie, hogy a háborús pszichózistól is meg kell védeni a gyerekeket, nem csak a saját propagandájukat tolva.