Franciaország válasza az S&P leminősítésére

Franciaország miniszterelnöke, Gabriel Attal kijelentette, hogy az ország nem tervez adóemelést, annak ellenére sem, hogy az S&P leminősítette az országot.

Gabriel Attal szerint Franciaország nem kíván változtatni költségvetési politikáján, még akkor sem, ha a kormány újabb politikai kihívások előtt áll. A miniszterelnök határozott álláspontja, hogy az adóemelés nem jöhet szóba, mivel Franciaországban már így is magasak az adók. Az S&P hitelminősítő intézet nemrégiben leminősítette Franciaország hosszú távú államadós-besorolását "AA" szintről "AA-" szintre, ami a költségvetési hiány vártnál nagyobb mértékű növekedésével magyarázható, ez pedig növelheti az euróövezet második legnagyobb gazdaságának adósságterheit.

Ezzel párhuzamosan, a magyar Revolut-felhasználók számára is új befektetési lehetőségek nyíltak meg. A Rugalmas Pénzpiaci Alapok lehetőségével euróban, amerikai dollárban és brit fontban hozhatnak létre olyan megtakarításokat, amelyekre a szolgáltató kamatot fizet, hasonlóan a Megtakarítási számlákhoz. A Revolut Securities Europe UAB által kínált Rugalmas Pénzpiaci Alapok esetében a befektetett pénz a nemzetközi Fidelity pénzpiaci alapba kerül, amely alacsony kockázatú értékpapírokba, mint például bankbetétekbe és kiváló minőségű vállalati kötvényekbe fekteti a pénzt. A Fidelity MMF-ek kockázati szintje a Moody's minősítése szerint 1/7-es, az S&P minősítése szerint pedig AAAm szintű. A Revolut-csomagonként eltérő éves kamatszintek a Standard csomag esetében euróban 3,06%, angol fontban 4,04%, dollárban pedig 3,97%, míg az Ultra csomag esetében 3,91 és 5,32% közötti éves kamatokat kínálnak. Fontos megjegyezni, hogy az adót a számla tulajdonosa felelős megfizetni.

: Reuters : Revb