Himalájai feszültség: India és Kína vadászgépeket telepít

Az India és Kína közötti himalájai határszakasz, ahol a Tényleges Ellenőrzési Vonal (LAC) húzódik, a világ egyik legkonfliktusosabb zónájának számít, ahol mindkét ország légiereje vadászgépek sorát kezdte telepíteni.

A két ország között régóta fennálló határviták miatt 2020-ban mélypontra jutottak a kapcsolatok, amikor a két ország katonái összecsaptak a Galván folyó völgyében. Tárgyalások kezdődtek, de a párbeszéd ellenére mindkét hatalom katonai egységeket telepít a határ közelébe. Újdelhi és Peking a legmodernebb vadászgépeit is sorra telepíti a határ közelébe.

Műholdképek szerint Kína J-10-es negyedik generációs, szuperszonikus vadászgépeket telepített a Himalája közelébe, míg India a Rafale vadászgépeket helyezte el a déli oldalra. A J-10-esek megjelenése különösen érdekes, mivel ezek a gépek már két oldalról jelentenek fenyegetést Indiára, tekintettel arra, hogy Pakisztán is hasonló típusú vadászgépeket helyezett el a határ közelébe. A kínai Sigace légibázison állomásoztatott gépek légvonalban mindössze 300 kilométerre vannak a nyugat-bengáliai Hasimarától támaszponttól.

India nemrégiben 36 darab Rafale vadászgépet szerzett be az Indiai Légierő számára, hogy lecserélje az elöregedő flottát. A gépek elsődleges szerepe a levegő-levegő harcnál lehet kimagasló, de képesek csapásmérő feladatok végrehajtására is. További beszerzésekkel kapcsolatos információk egyelőre nem állnak rendelkezésre.

A szakértők a J-10-eseket gyakran hasonlítják az amerikai F-16 Fighting Falcon továbbfejlesztett változataihoz. Ezek a gépek rendkívül mozgékonyak, képesek a látóhatáron túli bevetésre, a precíziós levegő-föld csapásmérésre, valamint a repülés közbeni utántöltésre. Anil Chopra nyugalmazott indiai légimarsall szerint a Rafale technológiai, fegyverzeti, repülőgép-hajtóművek és harci tapasztalat tekintetében előnyben van a J-10-essel szemben. A Rafale már többször is bizonyított éles bevetéseken, míg a kínai járművek maximum hadgyakorlatokon vettek részt. Újdelhi a 36 Rafelét két felé osztotta, de nem ismert, hogy hány kínai és pakisztáni vadászgép áll szemben velük.