Fidesz kampánylevél kínai nyelven a budapesti választóknak

A Fidesz-KDNP kampánylevelet küldött kínai nyelven a budapesti kínai állampolgároknak, amelyben Szentkirályi Alexandra és Sára Botond is bemutatkozik, és a párt támogatására buzdít.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Budapesten 98 319 külföldi állampolgár él, ezen belül a kínai származásúak teszik ki a külföldi népesség nagyjából 15 százalékát. A Fidesz-KDNP a közelgő választások előtt kínai nyelvű levelet küldött ki, amelyben Szentkirályi Alexandra, a párt főpolgármester-jelöltje és Sára Botond, a VIII. kerületi polgármesterjelölt is szerepel.

A levél egy nyolcadik kerületben élő kínai állampolgárhoz érkezett, feladó nélkül, csupán egy QR-kóddal, amely egy WeChaten létrehozott csoportos beszélgetéshez kapcsolódik. A levél tartalmaz egy fotót Szentkirályi Alexandráról és egy útmutatót a szavazólap kitöltéséhez, ahol a Fideszre kell szavazni, előre beikszelt szavazatokkal.

Szentkirályi Alexandra a levélben Hszi Csin-ping "történelmi" látogatásáról és a magyar-kínai barátság fontosságáról beszél, valamint arról, hogy a Fidesz kormányzása alatt javultak a két ország közötti viszonyok. Szentkirályi sajnálatát fejezi ki Budapest jelenlegi, az ellenzék által irányított helyzete miatt, és változást sürget.

Sára Botond ígéreteket tesz a levélben, többek között kínai nyelvű tolmács biztosítását az Auróra utcai rendelőben és a nyolcadik kerületi kormányablakokban, valamint a bűnözés elleni védelmet, a nyilvános helyek tisztán tartását, a lakóházak felújítását és kedvezményes bérleti díjakat ígér az önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségekben.

A levél mellékletei között szerepel egy tájékoztató a szavazás menetéről, amely részletesen ismerteti, hova kell tenni az X-et a szavazólapokon, és egy hűtőmágnes Sára Botond és a választókörzet egyéni jelöltjével. A levél tartalma összhangban áll a Fidesz kampányával és külpolitikai üzeneteivel.

A Fidesz központi sajtóosztályának, Szentkirályi Alexandrának, Sára Botondnak és a józsefvárosi Fidesznek is kérdéseket küldtek a levelekkel kapcsolatban, de válasz egyelőre nem érkezett. Egy olvasó jelezte, hogy nyugat-európai, de nyolcadik kerületi férje is kapott hasonló levelet, ami arra utalhat, hogy a címzettek kiválasztása nem csak a kínai származás alapján történt.