Facebook törölte, majd visszaállította Orbán Viktor békemenetes beszédét

Eltávolította, majd később visszaállította a Facebook Orbán Viktor miniszterelnök Békemeneten elmondott margitszigeti beszédének felvételét az M1 Híradó közösségi oldaláról, mondván, hogy veszélyes személyekhez és szervezetekhez kapcsolódó szimbólumokat osztottak meg a felvételen.

A Hirado.hu beszámolója szerint a Meta cégcsoport, amely a Facebookot is működteti, veszélyesnek minősített személyekhez és szervezetekhez kapcsolódó szimbólumok megosztása, valamint veszélyes személyek és szervezetek dicsőítése és támogatása miatt távolította el a felvételt. A köztévé ezt követően felülvizsgálatot kért, melynek eredményeként a Facebook végül feloldotta a korábbi tiltást, így Orbán Viktor beszéde ismét elérhetővé vált a közösségi oldalon.

Ifjabb Lomnici Zoltán, a Békemenetet szervező Civil Összefogás Fórum szóvivője az M1 Híradóban úgy nyilatkozott, hogy egy uniós miniszterelnök beszédének eltávolítása a belügyekbe való durva beavatkozást jelent. Kiemelte, hogy a közösségi médiumok, mint a Facebook, gyakran nem fizetnek adót Európában, és adatgyűjtési módszereik is aggályosak. A Századvég jogi szakértője szerint a történtek a cenzúra egy olyan formáját jelentik, amely uniós alapjogokba ütközik, hiszen a közérdekű információhoz való hozzáférés mindenkit megillet.

A kormánypártot támogató Békemenetet 2021. június 1-jén, szombaton rendezték meg Budapesten, ahol több tízezer ember vett részt. Az eseményen részt vevők között voltak olyanok is, akiket buszokkal szállítottak a fővárosba. Azonban a buszok szabálytalan parkolása miatt többen felháborodást fejeztek ki.

Uniós rendelet a digitális szolgáltatásokról

Az Európai Bizottság kezdeményezésére elfogadott Digitális Szolgáltatásokról szóló EU-rendelet (DSA) értelmében, amelynek rendelkezéseit 2024. február 17-től kötelező alkalmazniuk az érintett felhasználóknak és online platformoknak, a platformszolgáltatóknak figyelemmel kell lenniük felhasználóik szólásszabadságára, és nem hozhatnak olyan intézkedést, amely azt aránytalanul korlátozná.

Török Bernát, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézetének vezetője szerint a közösségi médiaplatformok érdekei és a szólásszabadság szempontjai közti mérlegelés dinamikáját a szólásszabadság lényeges tartalma határozza meg. "Minél inkább egy legitim társadalmi vitában való részvételként értelmezendő egy adott véleménynyilvánítás, annál kevésbé hozhatók fel vele szemben jogosnak vélt platformüzemeltetői érdekek" – magyarázta Török Bernát.

(Borítókép: Orbán Viktor 2024. június 1-én. Fotó: Tövissi Bence / Index)