Áradások miatt evakuálás Németországban és egy tűzoltó tragédiája

Mintegy háromezer embert kényszerítettek lakóhelyük elhagyására az áradások miatt Németország déli részén, és egy tűzoltó életét vesztette mentés közben Pfaffenbach an der Ilmben.

A CNN beszámolója szerint a 42 éves tűzoltó egy mentőcsónakban tartózkodott, amikor az felborult, és holttestét vasárnap hajnalban találták meg. A tragédia Münchentől 50 kilométerre történt, ahol heves esőzések okoztak súlyos áradásokat. Egy eltűnt nő holttestét hétfőn találták meg egy elárasztott pincében, így a halálos áldozatok száma tovább nőtt.

A Deutsche Welle információi szerint a Nordendorf polgármestere, Tobias Kunz elmondta, hogy 40 000 homokzsákot töltöttek meg és 240 méter hosszú gátat építettek, de a váratlanul nagy mennyiségű víz miatt ez sem bizonyult elegendőnek. A polgármester hozzátette, hogy a segítők közül néhányan 40 órán át dolgoztak alvás nélkül.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy egyes helyeken a 24 óra alatt lehullott esőmennyiség meghaladta a havi átlagot, és a vízállás olyan magas szintet ért el, amelyet száz évben csak egyszer tapasztalnak. Baden-Württemberg és Bajorország tartományokban különösen vészes a helyzet, itt egyes településeken szükségállapotot kellett elrendelni.

Az áradások sújtotta területek iránti szolidaritását fejezte ki Olaf Scholz kancellár is, aki hétfőn látogatást tett az Ingolstadt közelében fekvő Reichertshofenben. Scholz kancellár bejelentette, hogy a szövetségi katasztrófavédelmi szolgálatokat és a hadsereget is bevetik a helyzet kezelésére. "Nem szabad elhanyagolnunk az ember okozta éghajlatváltozás megállításának feladatát. Ez egy újabb emlékeztető, amit ebből a katasztrófából le kell vonni" - mondta Scholz.

A német gazdaság egyre inkább érzi az árvíz okozta károkat:

  • Az Audi hétfőn néhány termelési műszakot lemondott fő ingolstadti üzemében, mivel sok dolgozó nem tudott munkába állni. Bár magát a gyárat nem érintette közvetlenül az árvíz, az A3 és Q2 járműmodelleket összeszerelő korai és késői műszakokat törölték.
  • A német mezőgazdasági termelők szövetsége jelentős károkról számolt be mind a földeken, mind pedig az épületekben.
  • A hajózási hatóságok hétfőn arra figyelmeztettek, hogy a Rajna dél-németországi szakaszaiban fontos áru- és üzemanyag-szállítási útvonalak zárva vannak teherhajók előtt. Az áradások miatt nincs elegendő hely ahhoz, hogy biztonságosan áthaladjanak a hidak alatt.
  • A Deutsche Bahn vasúttársaság vasárnap késő este azt tanácsolta utasainak, hogy kerüljék el a Dél-Németországba való utazást.

Robert Habeck gazdasági és éghajlatvédelmi miniszter vasárnap az érintett régiókban tett látogatása során szintén megjegyezte, hogy a klímaváltozás súlyos időjárási eseményeket okoz. Egy kormányzati klímatanácsadókból álló testület azonban hétfőn azt mondta, hogy Németország valószínűleg nem fogja teljesíteni a 2030-ra kitűzött üvegházhatású gázokkal kapcsolatos saját céljait, ami ellentmond Habeck márciusi előrejelzéseinek, és új intézkedéseket sürgetett. Németország éghajlatvédelmi törvénye kötelezi a kormányt, hogy korrekciós intézkedéseket hozzon a 2030-as célkitűzéssel kapcsolatban.

Forrás: CNN, Deutsche Welle, Reuters