Önkormányzati választások: Északkeleti harcok és a kormánypártok kihívásai

Az önkormányzati választások közeledtével az ország északkeleti részén is kiélezett küzdelemre számíthatunk, ahol a megyei jogú városokban a kormánypárti és ellenzéki jelöltek közötti verseny különösen éles.

Öt évvel ezelőtt a kormánypártok domináltak a megyei jogú városokban, 23-ból 13-ban szereztek polgármesteri címet. Idén azonban kérdéses, hogy a június 9-i választásokon milyen erőviszonyok alakulnak ki, különösen azután, hogy Esztergom és Baja is csatlakozott a megyei jogú városok sorához. Sorozatunk első részében az északkeleti régió városait vizsgáljuk meg részletesebben.

Nyíregyháza: Ismert arcok a ringben

Nyíregyházán a választóknak nem kell sok új névvel megismerkedniük, hiszen a fő verseny várhatóan Kovács Ferenc (Fidesz–KDNP) és Jeszenszki András (Szövetség Városunkért és több más ellenzéki párt) között dől el. Kovács Ferenc már 2010 óta vezeti a várost, és korábban országgyűlési képviselőként, valamint a Magyar Röplabdaszövetség elnökeként is tevékenykedett. Jeszenszki András jelöltségét a Demokratikus Koalíció is támogatja, annak ellenére, hogy a jelölőszervezetek közül kimaradt. A választáson további két jelölt is indul: Kovács Koppány Zoltán (Mi Hazánk) és Nagy László (Baloldali Kör Párt).

(Index-tipp: Kovács Ferenc győzelmét jósolják.)

Debrecen: Papp László előnyben

Debrecenben Papp László (Fidesz–KDNP) polgármester pozíciója stabilnak tűnik, 2019-ben elért több mint 60 százalékos támogatottsága továbbra is meggyőző. Az ellenzék ugyan összefogott ellene, de a felmérések szerint ez kevés lehet a győzelemhez. Papp László legfőbb kihívója Mándi László (Összefogás a Cívisvárosért), aki mellett Salánkiné Kuti Zsuzsanna (Mi Hazánk) és Gondola Zsolt Zoárd (Civil Fórum Debrecen Egyesület) is megméretteti magát.

(Index-tipp: Papp László marad, de csökkenhet az előnye.)

Miskolc: Az ellenzék megosztottsága

Miskolcon az ellenzéki összefogás széthullása után Veres Pál nem indul újra, helyette több jelölt is megpróbálja megszerezni a polgármesteri széket. Barkai László Lajos (DK, LMP, MSZP, Párbeszéd) és Varga Andrea Klára (Függetlenek SZIVE, Jobbik, Momentum) az ellenzéki oldalon, míg Tóth-Szántai József (Pont Mi Egyesület, Fidesz–KDNP) a kormánypárti jelölt. A versenyben részt vesz még Dohány András, Fintor Zoltán (függetlenek), Pakusza Zoltán (Mi Hazánk) és Lehoczki-Spider László (Nép Pártján) is.

(Index-tipp: Barkai László nyerheti a várost.)

Eger: Mirkóczki Ádám helyzete bizonytalan

Egerben Mirkóczki Ádám (Civil Közéleti Egyesület) polgármesteri pozíciója ingatag lehet az ellenzéki támogatás elvesztése miatt. A Fidesz–KDNP Vágner Ákost jelölte, míg az ellenzéki oldalon több jelölt is megméretteti magát, köztük Oroján Sándor (Egerért Most Egyesület) és Pál György (DK, MSZP, Momentum, Párbeszéd).

(Index-tipp: Mirkóczki Ádám és Pál György között szoros verseny várható.)

Salgótarján: Új vezető várható

Salgótarjánban Fekete Zsolt nem indul újra, helyette Huszár Máté (Salgótarján, Szeretem! Egyesület, DK, MSZP, Párbeszéd, Jobbik) a legesélyesebb jelölt. A kormánypártok Kreicsi Bálintot (Fidesz–KDNP, Hajrá Salgótarján! Egyesület) indítják, míg további jelöltek között szerepel Egyedi Norbert (Mi Hazánk), Nagy Attila (Munkáspárt), Ferkó Attila György (Jobb Páholy Egyesület) és Rákos Tamás (Nép Pártján).

(Index-tipp: Huszár Máté kapja a legtöbb szavazatot.)