Öt éve halt meg Térey János

2019. június 3-án szívrohamban hunyt el Térey János, a több rangos irodalmi díjjal kitüntetett író, költő, drámaíró.

Térey János 1970. szeptember 14-én született Debrecenben, és 1998-tól kezdve szabadfoglalkozású íróként alkotott. Verseit 1990-től közölte többek között az Élet és Irodalom, a Holmi, a Jelenkor, az Alföld és a 2000 folyóiratokban. Nyolc verseskönyvet és egy novelláskötetet adott ki, melyek közül kiemelkedik a Paulus című verses regénye és a Nibelung-lakópark című drámatetralógiája. További ismert művei közé tartozik a Kazamaták, amelyet Papp Andrással írt (Katona József Színház, 2006), az Asztalizene (Radnóti Színház, 2007), valamint a Protokoll című verses regényének dramatizált változata (Radnóti Színház, 2012).

A Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója, Demeter Szilárd által gründolt, Téreyről elnevezett irodalmi ösztöndíj megosztó, mivel többen visszautasították az alapító személye és a díj elbírálásának átlátatlansága miatt. Térey Jánost 2019-ben posztumusz tagjává választotta a Digitális Irodalmi Akadémia.

Születésének 50. évfordulóján, 2020. szeptember 14-én, debreceni szülőházán emléktáblát helyeztek el, és ugyanabban az évben, szeptember 30-án posztumusz Budapest Főváros önkormányzata díszpolgári címet adományozott neki.

2018-ban készített utolsó interjújában Térey János a magyarországi kulturális helyzetről beszélt, amelyet háborús állapotnak írt le, hangsúlyozva, hogy a kultúrharc konkrét egzisztenciákat és sorsokat veszélyeztet. Úgy vélte, a kultúra látja kárát, ha pártalapon próbálunk vizsgálni egy színházat, egy színészt vagy egy szerzőt.

Térey János a kulturális szereplők értékelésében a tehetség és a lojalitás közötti különbséget hangsúlyozta, és bár korábban próbált közvetíteni a szekértáborok között, úgy érezte, ez a hídemberszerep lehetetlenné vált.

Életművét több díjjal is elismerték: 2001-ben József Attila-díjjal, 2002-ben Füst Milán-díjjal jutalmazták, 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést, 2008-ban az év legjobb magyar drámája díjat az Asztalizenéért, és 2010-ben a Magyar Köztársaság Babérkoszorú díjával tüntették ki.