Borkai Zsolt volt polgármester zsarolói első fokon börtönbüntetést kaptak

Nem jogerősen ítélte el a Győri Járásbíróság azt a két személyt, akik Borkai Zsolt volt győri polgármestert zsarolták meg az adriai jachtozásról készült felvételekkel. A vádlottak között szerepelt egy volt válogatott labdarúgó is, akit a zsarolás vádja alól felmentettek, de adatvédelmi vétség miatt pénzbüntetést szabtak ki rá.

A Győri Járásbíróság elsőfokú ítélete szerint F. Gábort, az elsőrendű vádlottat, zsarolás és adatvédelmi vétségek miatt 2 év 10 hónap letöltendő börtönre ítélte, míg feleségét, F. Klaudiát másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre. J. Zoltánt, aki a vád szerint később csatlakozott a zsaroláshoz, 2 év felfüggesztett börtönre ítélték. Sz. Erikát, mint bűnsegédet, 1 év 10 hónap letöltendő börtönre ítélték, és egy korábbi felfüggesztett ítélet végrehajtását is elrendelték. P. Józsefet, a volt labdarúgó legendát, a zsarolás vádja alól felmentették, de adatvédelmi vétségek miatt pénzbüntetésre ítélték.

A büntetőper 2022. szeptember 14-én kezdődött, és az előkészítő ülésen már elítélték K. Lilit, aki a botrányt kirobbantó felvételeket készítette, 1,5 millió forintos pénzbüntetésre. A vádirat szerint K. Lili a felvételeket egy horvátországi hajóúton készítette 2018 májusában, és a vádlottak ezzel zsarolták volna Borkait.

A vádlottak a bíróság előtt tagadták bűnösségüket, és állították, hogy semmi közük J. Zoltánhoz, aki később csatlakozott a zsaroláshoz. A vádlottak szerint nem utasították K. Lilit a fotók elkészítésére, és nem bujtották fel J. Zoltánt a zsarolásra. F. Gábor és F. Klaudia 100 ezer forintért kérték fel K. Lilit, a bíróság őket bűnösnek találta és letöltendő börtönbüntetésre ítélte. J. Zoltán 12 millió forintot kért a felvételekért. F. Gábor anyja és férje 10 milliót kértek, ők is bűnösnek találtak, de az anyát felmentették a zsarolás vádjából.

A per során felmerült, hogy a Fidesz-pártközpont is látta a felvételeket, de politikai következményektől nem tartottak. A vádlottak között szereplő volt labdarúgó, P. József azt állította, hogy az ügy kirobbanásáig baráti kapcsolatban volt Borkaival és egy városszerte ismert ügyvéddel.

Az ügyészek próbálták összevonni az eljárást Czeglédy Csaba perével, de a bíróság nem engedélyezte. Czeglédyt 600 ezer forint pénzbírságra ítélték különleges személyes adattal való visszaélés miatt.

Az ügyészség és a terheltek is fellebbezhetnek az elsőfokú ítélet ellen, de hogy ezt megteszik-e, arról később számolunk be. A tárgyalás zárt volt, a sajtó csak a büntetések kihirdetését hallgathatta meg.

Másodfokon a Győri Törvényszék jár el.

Börtönt és pénzbüntetést is kért az ügyészség

A botrány kirobbanása után hat ember ellen emelt vádat a Fővárosi Főügyészség, akik Borkai Zsolt és körének adriai nyaralásáról készítettek felvételeket, majd ezzel megzsarolták az akkori győri polgármester bizalmasát. Az ügy hat vádlottja – három férfi és három nő – egymással rokoni, illetve baráti kapcsolatban áll.

Borkai Zsolt 2006 és 2019 között vezette a várost fideszes polgármesterként, miközben 2010-től 2014-ig Győr egyik országgyűlési képviselője is volt. Az egykori városvezető 2010. november 20-tól 2017. május 2-ig a Magyar Olimpiai Bizottság elnöki pozícióját is betöltötte. 2019-ben az önkormányzati választási kampány finisében Borkai Zsolt fideszes győri polgármestert vette célba egy névtelen szerző által írt blog. Ezt követően fotókat és videót is közzétettek, ahol a polgármester egy jachton szexuális aktus közben látható. Borkai Zsolt, bár a polgármester-választást megnyerte, nem sokkal a választások után lemondott. A következő években elvonult a nyilvánosság elől, azonban 2023 augusztusában váratlanul bejelentette, hogy ismételten indul a győri polgármesteri székért.