Nekrologikus reneszánszemberezés

Elhunyt Horváth Iván irodalomtörténész, az MTA doktora, az ELTE professor emeritusa, és az iNteRNeTTo alapító szerkesztője.

Horváth Iván, aki 77 éves korában hunyt el, nemcsak az irodalomtörténet, hanem a digitális tartalomkészítés terén is úttörő munkát végzett. Balassi Bálint szavai jutnak eszünkbe, amikor a tudomány és a műveltség egy ilyen kiemelkedő alakjáról emlékezünk meg.

Az irodalomtörténész professzor, aki már a hatvanas évek óta foglalkozott számítógépekkel, az internet előtti időkben is részt vett Magyarországon az első távoli számítógépek összekapcsolásában. Az általa vezetett kutatócsoport 1979-ben jelentette meg a Régi magyar vers repertóriuma című munkát, amely az online irodalomtörténeti adatbázisok között is világelső volt.

Horváth Iván a magyar internetes tartalomgyártás egyik meghatározó alakjaként is ismert volt. Az iNteRNeTTo alapító szerkesztőjeként és az ELTE Régi Magyar Irodalom tanszékének vezetőjeként jelentős szerepet játszott a digitális platformokon való magyar nyelvű tartalom előállításában. Szerkesztőként a 2000 című folyóiratnál is tevékenykedett, és a Balassi-versek online kritikai kiadásán is dolgozott.

Azonban nemcsak tudományos munkássága, hanem egyénisége is kiemelkedő volt. Szellemes, szórakoztató és rendkívül intelligens emberként ismerték, aki a szerkesztőségi megbeszéléseken is lebilincselően tudott mesélni. Akár a középkori számítógépelődökről, akár a XVI. századi hitvitázókról, vagy éppen az ELTE bölcsészkar alagsori helyiségeiben működtetett Linux-szerverekről volt szó, mindig lenyűgöző tudását és érdeklődését mutatta.

A "reneszánsz ember" kifejezés talán klisé, de Horváth Iván esetében mégis helytálló lehet, hiszen a magyar reneszánszról kevesen tudhattak többet, mint ő. A 444 elindítása után is kereste a kapcsolatot, tervek és ötletek születtek, de sajnos ezek megvalósulása már nem lehetséges.

Horváth Iván emléke és munkássága mély nyomot hagyott a magyar irodalomtörténetben és a digitális tartalomkészítés területén egyaránt. Hiányozni fog az a tudás és műveltség, amelyet képviselt, és amely minden szavából sugárzott.