Hollywood színvakká válik?

A színvak szereposztás vitái a Egy úr Moszkvában sorozat kapcsán is fellobbantak, amelyben fekete színészek is fontos szerepeket kapnak az 1920-as évek Szovjetuniójában játszódó történetben.

Amor Towles A Gentleman in Moscow című regénye, magyarul Egy úr Moszkvában néven ismert, egy orosz arisztokrata, Rosztov gróf életét követi nyomon, aki egy moszkvai szállodába száműzetik. A Paramount+ által készített sorozatban Ewan McGregor játssza a grófot, míg szerelmét Mary Elizabeth Winstead alakítja, aki a valóságban McGregor felesége. A sorozatot teljes egészében Angliában forgatták, és a szereplőgárda kizárólag angolszász, illetve nyugat-európai színészekből áll.

A színvak szereposztás keretében Miska karakterét Fehinti Balogun fekete színész játssza, aki ráadásul modern raszta-frizurát visel, ami szembemegy az 1920-as évek Európájának valóságával. A sorozatban több színes bőrű szereplő is feltűnik, például a szovjet kulturális minisztert is egy fekete színész alakítja. Oroszországban az 1920-as években nem élt jelentős fekete lakosság, és bár az arisztokráciában előfordultak afrikai születésű emberek, mint Puskin dédapja, Abram Petrovics Gannibal, ők a kivételek voltak.

Az Egy úr Moszkvában sorozat aránylag kedvező kritikákat kapott, de a színvak szereposztás miatt a nézők közötti viták a legnagyobb problémát jelentették. Hasonló viták folytak a Bridgerton család kapcsán is, ahol a 19. század eleji londoni arisztokrácia és a brit trón fekete tagokat is magában foglal, bár ez a sorozat egy alternatív valóságban játszódik. A színvak szereposztás ellenzői szerint a történelmi hűség sérül, míg a támogatók szerint a tehetség a legfontosabb, és több lehetőséget kell adni a különböző etnikai hátterű színészeknek.