Donald Trumpot 37 országban tiltják ki mint elítélt bűnözőt

Donald Trump, aki 34 vádpontban találtatott bűnösnek, esetleges elnökké választása esetén nem utazhatna szabadon a világban, mivel 37 országban van kitiltva mint elítélt bűnöző. Ha mégis elnökké válna, külön engedélyeket kellene kérnie a beutazáshoz, ami komoly adminisztrációs problémát jelentene számára.

Ez a korlátozás különösen érzékenyen érintheti az amerikai diplomáciát, mivel a beutazást tiltó országok között több fontos szövetséges is szerepel, mint az Egyesült Királyság, Ausztrália és Kanada. Emellett olyan nemzetek is vannak a listán, amelyek kulcsfontosságúak a nemzetközi kapcsolatokban, például Kína, Izrael és Mexikó.

A YahooNews szerint az államok kormányai dönthetnek úgy, hogy kivételt tesznek Trump számára, és engedélyezik a beutazását, ha hivatalos látogatásról lenne szó. Korábban George W. Bush is hasonló helyzetben volt, aki ittas vezetés miatt kapott büntetést az 1970-es években, és elnökként külön engedélyt kellett kérnie egy kanadai látogatáshoz, amit végül meg is kapott.

Trump esetében azonban a helyzet bonyolultabb lehet, mivel a vádak súlyosabbak, és nem csupán szabálysértésről van szó, hanem bűncselekményekről, amelyekért bíróság is elítélte.