Donald Trump meglepetésszerűen regisztrált a TikTokra

Nagy meglepetés érte Amerikát és a világot, amikor Donald Trump, az egykori amerikai elnök, aki korábban még az alkalmazás betiltását sürgette, megjelent a TikTokon. Trump rajongói és szavazói örömére azóta már közzétette első videóját, amelyet csaknem két és fél millióan kedveltek, és közel 100 ezer komment érkezett alá. A volt elnök bő másfél nap alatt 3,4 millió követést szerzett, illetve feltette első posztját is.

Az Ultimate Fighting Championship (UFC) vezérigazgatója, Dana White mutatta be Trumpot a közösségi média platformon. Az első videóban Trump azt mondja, „megtiszteltetés” számára, hogy csatlakozhatott a TikTokhoz, miközben egy Kid Rock dal szól a háttérben. A videóban a szombati, Newarkban rendezett UFC mérkőzésén integet a rajongóknak.

A volt elnök regisztrációja meglehetősen váratlan, tekintettel arra, hogy elnökként rendelettel próbálta meg betiltani a TikTokot, mondván, hogy a népszerű kínai alkalmazás nemzetbiztonsági fenyegetést jelent az Egyesült Államokra. 2024 márciusában még a TikTok betiltását szorgalmazta, azonban úgy tűnik, megváltoztatta véleményét.

Trump egyik kampánytanácsadója a Politicónak nyilatkozva elmondta, hogy „a kampány minden területen zajlik”, és hogy fontos több platformon is elérhetővé válni, különösen a fiatalabb közönség számára. A Pew Research Center kutatása alapján az amerikaiak harmadik része használja a TikTokot, azonban népszerűsége a 18 és 29 évesek között kiugró: az amerikai fiatalok 62 százaléka pörgeti a TikTokot.

Donald Trump Jr, Trump fia, a múlt héten csatlakozott a TikTok közösségéhez, és videókat tett közzé a manhattani bíróságról, ahol apját 34 vádpontban találták bűnösnek üzleti nyilvántartások hamisítása miatt.

Az amerikai képviselőház idén tavasszal nagy többséggel elfogadott egy törvényt, amely akár a TikTok betiltásához is vezethet az Egyesült Államokban. A Joe Biden elnök által aláírt törvény értelmében 270 nap áll a kínai ByteDance rendelkezésére, hogy eladja a TikTok amerikai eszközeit, különben betiltják a platformot az Egyesült Államokban. Joe Biden elnök 2024 áprilisában írta alá a törvényt, azonban ő maga továbbra is használja az alkalmazást, bár nem személyes fiókon, hanem a kampányának hivatalos fiókján keresztül.

A republikánus zászlóvivő kihátrált a TikTok betiltása mögül, azzal érvelve, hogy a TikTok betiltása csak a Facebooknak kedvezne, amelyet a „nép valódi ellenségének” nevezett. A Pew szerint az amerikaiak 59 százaléka tartja a TikTokot kisebb vagy nagyobb mértékű nemzetbiztonsági kockázatnak.