Donald Trump kész a börtönre, de az amerikai közvélemény megosztott

Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok volt elnöke és republikánus elnökjelölt, elfogadná a börtönt vagy a házi őrizetet, amennyiben bűnösnek találják, de úgy véli, a közvélemény nem nyugodna bele az ítéletbe.

A Fox News hírtelevízióban adott interjújában Trump azt mondta, hogy a választási siker lesz a legjobb bosszú azokra, akik a bűnpert kezdeményezték ellene, akiket "gonosz" és "beteg embereknek" titulált. Azt is hozzátette, hogy elnökké választása esetén többek között feloldaná a 2001. szeptember 11-i terrortámadások, a Kennedy-gyilkosság és az Epstein-ügy aktáinak minősítését. Emellett két, még meg nem nevezett személyt tart szem előtt lehetséges igazságügyi miniszterként, hangsúlyozva, hogy korábbi hibáit nem kívánja megismételni.

A New York-i esküdtszék múlt héten találta bűnösnek Trumpot üzleti iratok meghamisításának vádjában, mind a 34 vádpontban. A vádak a hallgatási pénzek kifizetéséhez kapcsolódnak, és a kerületi ügyész, aki demokrata párti, emelte őket. A büntetés típusát és mértékét az eljáró bíró fogja meghatározni július 11-én, ami négy nappal előzi meg a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját, ahol véglegesítik a párt elnökjelöltjét a novemberi választásra. Utána lesz helye fellebbezésnek, így várhatóan nem jogerős döntés születik majd. Trump a vádat politikai üldözésnek és a választásokba való beavatkozásnak nevezte, a bírót pedig súlyosan elfogultnak titulálta.

A Kongresszus alsóházának republikánus elnöke, Mike Johnson a Fox Newsban reagálva az ítéletre, kijelentette, hogy a képviselőházi republikánusok minden rendelkezésükre álló eszközt felhasználnak a "korrupt ügyészek" elleni visszavágásra. Johnson a Kongresszus felügyelő szerepkörét említette eszközként, hangsúlyozva, hogy minden tekintetben a törvény keretein belül, a jogállami normákat figyelembe véve fognak eljárni.

Friss közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak kettészakadtak Trump pere miatt. A CBS News és a YouGov által publikált kutatás arra jutott, hogy az amerikai felnőttek többsége (56 százalék) úgy véli, hogy Trump ellen tisztességes módon zajlott az eljárás, azonban jelentős hányaduk, 44 százalékuk szerint nem volt az. Az amerikaiak 57 százaléka szerint az esküdtszék helyes, míg 43 százaléka szerint helytelen ítéletet hozott. A demokraták szinte kivétel nélkül (96 százalék) úgy vélik, hogy Trump tisztességes tárgyalást kapott, és az esküdtszék helyes döntést hozott, míg csaknem tízből kilenc republikánus igazságtalannak tartja a tárgyalás lebonyolítását (86 százalék), 82 százalék pedig helyteleníti az ítéletet is. Az ABC News által közölt Ipsos felmérés szerint az amerikaiak 47 százaléka egyetért Trump azon állításával, hogy az ellene felhozott vádak politikai indíttatásúak voltak. A pártfüggetlen amerikaiak is hasonlóan megosztottak a kérdésben: ebben a kulcsfontosságú választói csoportban 52 százalék helyeselte a bűnös ítéletet. Emellett az ítélet ellenére Trump népszerűsége nem csökkent a korábbiakhoz képest: az amerikaiak mintegy 31 százaléka kedvezően vélekedett a volt elnökről mind az elítélése előtt, mind az után.