A diákok órabére jelentősen emelkedett

Az idei nyári szezonban a diákmunkások órabére jelentős növekedést mutat az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet és a Mind-Diák Szövetkezet adatai alapján. A vendéglátás és idegenforgalom területén 1800 forint, míg az adminisztrációs és irodai munkák esetében 1900 forint körüli órabért kínálnak a munkáltatók. A gyártási, logisztikai és kereskedelmi feladatokért 1950-2000 forint közötti órabért fizetnek, az üzleti kiszolgáló központokban és call centerekben dolgozó diákok pedig akár 2100 forintot is kereshetnek óránként. Az IT-területen dolgozó diákok órabére még ennél is magasabb, átlagosan 2500 forint feletti, de elérheti akár a 4000 forintot is.

A diákmunka piacát erős szezonalitás jellemzi, különösen nyáron, amikor a kereslet jelentősen megnő a nyári szabadságok miatt. A mezőgazdaság és a rendezvényekhez, valamint a vendéglátáshoz kapcsolódó munkák területén a csúcsszezon további keresletnövekedést generál.

A rendezvényekhez és fesztiválokhoz kapcsolódó munkák különösen népszerűek a diákok körében, mivel ezek nem csak jövedelmet biztosítanak, hanem ingyenes részvételt is egyes eseményeken.

Pénzes Lili, a Trenkwalder diáküzletágának operatív vezetője kiemelte, hogy 2024 első négy hónapjában a közvetített diákok átlagos órabére 2050 forint volt, ami 14 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi adatoknál. A bérek emelkedését a minimálbér és a garantált bérminimum növekedése, valamint a munkáltatók versenyképes bérekkel való vonzása magyarázza. A nyári alapórabéreket gyakran további juttatások, mint műszakpótlék, jelenléti bónuszok és céges buszjárat teszik vonzóbbá. Emellett a hibrid munkavégzés lehetősége is egyre elterjedtebb a diákok körében.

A 25 év alatti munkavállalók jövedelme 2022 óta SZJA-mentes, ami tovább növeli a diákmunkák vonzerejét. Így például egy diákszövetkezetben foglalkoztatott tanuló a bruttó órabérét teljes egészében megkaphatja, ami jelenlegi átlag esetében óránként 308 forinttal többet jelent, de fontos tudni, hogy a 25 év alattiaknak járó szja-mentesség 576 601 forint havi bruttó jövedelemig érvényes.

A rugalmas munkaidő-beosztás jelentős előnyt jelenthet a jelentkezés során. A mesterséges intelligencia terjedése óta egyre kevesebb diákmunkást keresnek az automatizálható egyszerűbb munkakörökre, ami a munkaerőpiac változásait tükrözi.

Számítások szerint akár 100 ezer diák is vállalhat alkalmi vagy hosszú távú munkát az iskolaszövetkezetek szervezésében idén nyáron a diákmunkaszezonban, amiben a kereskedelem, a turizmus és a vendéglátás továbbra is slágerterületek. A cégek többsége felismerte, hogy az adózást tekintve az iskolaszövetkezeteken keresztül történő foglalkoztatás jár a legelőnyösebb feltételekkel: a szociális hozzájárulási adómentesség mellett ha a diák nem dolgozik – mert például beteg vagy nyaral –, nincs a munkaadónak fizetett szabadság vagy betegszabadság miatti bérjellegű költsége sem, ellentétben a klasszikus munkaviszonnyal.

Az iskolaszövetkezet felhívta a figyelmet, hogy a 18 év alatti diákoknak szülői beleegyező nyilatkozat kell ahhoz, hogy munkát vállaljanak, és ők nem dolgozhatnak éjszaka (22 és 6 óra között), valamint nem is túlórázhatnak. 18 év felett ezek a korlátok már nem vonatkoznak a diákokra.