Mexikó történelmet írt: az első női elnök, Claudia Sheinbaum

Mexikóban történelmi jelentőségű választás zajlott, ahol Claudia Sheinbaum, a főváros korábbi polgármestere, elsöprő győzelmet aratva vált az ország első női elnökévé.

Claudia Sheinbaum, aki klímakutatóként is ismert, megörökölte mentora, a leköszönő elnök, Andres Manuel Lopez Obrador politikai örökségét, aki különösen népszerű volt a szegények körében. Ez a népszerűség hozzájárult Sheinbaum győzelméhez, aki a mexikói választási hatóság gyors, mintavételes adatai szerint a szavazatok 58,3 - 60,7 százalékát szerezve nyerte meg az elnöki tisztséget.

Ez a győzelem Mexikó demokratikus történetében a legmagasabb szavazatarányú elnökválasztási siker. A választási hatóság által közzétett eredmények alapján a kormánykoalíció kétharmados szupertöbbséget szerzett a kongresszus mindkét házában, ami lehetővé teszi számukra, hogy alkotmányos reformokat fogadjanak el ellenzéki támogatás nélkül.

Az ellenzék jelöltje, Xochitl Galvez a szavazatok 26,6 - 28,6 százalékát kapta az előzetes eredmények szerint. Sheinbaum beszámolója szerint Galvez már gratulált neki a győzelemhez.

Sheinbaum győzelme nemcsak Mexikó számára jelentős, hanem a régió számára is, tekintettel arra, hogy például a szomszédos Egyesült Államokban még nem volt női elnök. A Reuters hírügynökség kiemeli, hogy ez a győzelem különösen fontos egy olyan országban, mint Mexikó, ahol a macsó kultúra dominál, és amely a világ második legnagyobb római katolikus lakosságát számlálja, hosszú ideje hagyományos értékeket és szerepeket szorgalmazva a nők számára.