Mexikó történelmi választása: Az első női elnök megválasztása

Mexikóban történelmi jelentőségű választás zajlott le, ahol Claudia Sheinbaum Pardo, a baloldali Nemzeti Újjászületési Mozgalom (Morena) párt jelöltje lett az ország első női elnökévé. A választási nap során nemcsak az elnök, hanem a képviselőház és a szenátus tagjai, valamint a regionális és önkormányzati képviselők is megválasztásra kerültek.

A vasárnapi választáson Mexikó történetének legnagyobb választási napja került megrendezésre, ahol a 61 éves Claudia Sheinbaumot választották meg az ország első női elnökévé. Mexikóban csaknem 100 millió választópolgár adta le a szavazatát, és összesen több mint 20 ezer tisztség sorsa dőlt el ezen a napon.

A mexikói választási hatóság előzetes eredményei szerint Sheinbaum a szavazatok körülbelül 59,5 százalékát szerezte meg, ami több mint 30 százalékpontos előnnyel biztosította számára a győzelmet fő riválisával, Xóchitl Gálvezzel szemben, aki a voksok 27,6 százalékát zsebelte be. Az exit poll adatai szerint Sheinbaum a szavazatok 56%-ával nyerte meg az elnökválasztást, bár a hivatalos gyorsszámlálás eredménye szerint ez az arány 58 százalék volt. A BBC szerint azonban Sheinbaum 58-60 százalék körüli szavazatot kapott. Gálvez beszédében beismerte a vereségét, és azt nyilatkozta, hogy "Annyiszor fogunk az utcára vonulni, ahányszor csak kell, a köztársaság és a demokrácia védelmében". A választás eredménye még nem erősítették meg véglegesen, és Sheinbaum riválisa, Gálvez azt kérte, hogy várják meg a hivatalos eredményhirdetést. Az ellenzék aggodalmát fejezte ki Mexikó demokratikus intézményeinek állapota miatt.

Claudia Sheinbaum, aki fizikus végzettségű és zsidó származású, litván és bolgár gyökerekkel rendelkezik, 2018 és 2023 között töltötte be Mexikóváros polgármesteri posztját, amelyről lemondott, hogy indulhasson az elnökválasztáson. Ő a leköszönő elnök, Andrés Manuel López Obrador bizalmasának számít, aki alkotmányos korlátok miatt nem indulhatott újra, és támogatta Sheinbaum kampányát. Sheinbaum október 1-jén váltja politikai mentorát, López Obradort.

A leendő elnök zsidó anyai nagyszülei Bulgáriából vándoroltak a nácik elől menekülve Mexikóba, apai nagyszülei Litvániából származtak, és szülei is tudósok voltak. Sheinbaum fizikát tanult, mielőtt energetikai mérnöki doktorátust szerzett. Éveket töltött egy kaliforniai kutatólaboratóriumban, ahol a mexikói energiafogyasztási szokásokat tanulmányozta, és a klímaváltozás szakértője lett. Ezzel a tapasztalattal és diákaktivizmusával végül Mexikóváros környezetvédelmi miniszteri posztját szerezte meg abban az időben, amikor López Obrador a főváros polgármestere volt.

Sheinbaum kihívója, a szintén 61 éves vállalkozó Gálvez volt, aki korábban független szenátorként tevékenykedett, és a jobbközép Nemzeti Akció Párthoz (PAN) áll közel. Gálvez politikai karrierje 2000-ben vette kezdetét, amikor az őshonos népek országos megbízottja lett.

A választásokat tragédiák sora övezte. A kormány szerint a kampány során több mint 20 helyi jelöltet öltek meg. Valamint a szavazás napján, Puebla államban a szavazóhelyiségeknél is volt egy támadás, ahol két ember vesztette életét. Győzelmi beszédében Sheinbaum üzent: „Nem foglak cserbenhagyni”, és a mexikói történelem jelentős női alakjairól is említést tett.

Sheinbaum győzelmi beszédében ígéretet tett az obradori fejlődés folytatására, miközben új korszakot is nyitott Mexikóban. A BBC szerint az ő elnöksége alatt várhatóan folytatódik a Negyedik Átalakulás (4T) politikája, amelynek célja többek között az általános nyugdíjbiztosítással, a hallgatói ösztöndíjakkal és a családtámogatásokkal milliókat kiemelni a szegénységből. Sheinbaum azt is kijelentette, hogy nem lesz López Obrador bábja, és klímakutatóként nem fog annyi engedményt adni az olajcégeknek, mint elődje.

A választásokat az erőszak árnyékolta be, több mint 20 helyi jelöltet megöltek a kampány során, és a szavazás napján is voltak támadások. Sheinbaum egyik legnehezebb feladata a drogkartellek erőszakhullámának visszaszorítása lesz, amelyet a gyökereknél akar elfojtani, „ez nem jelent vasöklöt, háborúkat vagy tekintélyelvűséget”, hanem a fiatalokat a kartellek befolyásától való megóvást célozza.