A bőrrák terjedése és megelőzése

A bőrrák a világon a leggyakrabban előforduló daganattípus, és Magyarországon évente több mint 21 ezer hámsejt eredetű bőrrákot és 2500 melanómát diagnosztizálnak. A Magyar Dermatológiai Társulat (MDT) szakemberei szerint a napozás és a szolárium használata kerülendő, és a megfelelő fényvédelemre, rendszeres önvizsgálatra, valamint a hatásos korszerű terápiákra kell összpontosítani a bőrrák elleni küzdelemben.

A melanóma, amely a legagresszívabb bőrrák típus, gyorsan képez áttétet, de a korai stádiumban felismert bőrrák általában jól kezelhető. A betegség kialakulása tudatos UV-védelemmel, progressziója rendszeres önvizsgálattal és korszerű terápiákkal megelőzhető. A prevenciós stratégia első pillére az UV-sugárzás elleni fényvédelemre épül, Európa az elsők között van az ehhez köthető bőrrákos megbetegedések számában. A bőrgyógyászok kiemelték, hogy a megelőzés legfontosabb eleme a káros sugarak elleni védekezés, a napozás, szolárium kerülése mellett a megfelelő fényvédelem a ruházat, kalap használata és a magas faktorszámú naptej használata.

Prof. dr. Wikonkál Norbert, a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke szerint a napon való tartózkodás és a napozás között különbséget kell tenni, az előbbi fiziológiai szükségesség, míg az utóbbi egészségkárosító hatású és kerülendő. Az európai társaság a teljes testes napozást, illetve az UV-sugarak káros hatásait már a dohányzás okozta egészségkárosításhoz hasonlítja.

A fényvédelmi protokoll részeként a bőrgyógyászok a legalább 30-as, de még inkább az 50-es faktorszámú napvédő krémek és naptejek használatát ajánlják, nemcsak nyaralás közben, hanem a szabadban végzett tevékenységek, sportolás alatt is. A nyári időszakban a naptejek használata a napi rutin részévé kell tenni a ruhával nem takart bőrfelületeken. Lengyel Zsuzsanna bőrgyógyász, az MDT vezetőségi tagja szerint az emberekben hamis biztonságérzet alakul ki a magasabb faktorszámú naptejek használatakor, ezért hajlamosabbak több időt tölteni a napon, ami veszélyes lehet.

A korai felismerés életet menthet, ezért Baltás Eszter, a társulat vezetőségi tagja hangsúlyozta a havonta esedékes, teljes testet érintő önellenőrzés fontosságát. A melanóma esetében intő jel lehet, ha a többi anyajegytől eltérő szabálytalan külalakút találunk, illetve egy korábbi formájában, színében változást tapasztalunk. A melanoma korai felismerésével és kezelésével a statisztikai adatok szerint 98,3 százalékos az ötéves túlélés valószínűsége, azonban ha a melanoma már távoli, szervi áttétet is ad, az 5 éves túlélési arány 30–40 százalékra zuhan.