Belgiumnak elege van: Leszámolnának Magyarországgal az Európai Unióban

Belgium támogatja, hogy Magyarország betöltse az Európai Unió soros elnökségét júliustól, de a belga külügyminiszter szerint itt az ideje, hogy az EU bátor legyen és felfüggessze Magyarország szavazati jogát a hetes cikk szerinti eljárás értelmében.

Belgium, amely hamarosan búcsúzik az Európai Unió soros elnöki tisztségétől, arra ösztönzi az EU kormányait, hogy fontolják meg Magyarország szavazati jogának megfosztását. Hadja Lahbib belga külügyminiszter szerint egyes államok, különösen Magyarország, egyre inkább ügyeskedő, blokkoló és vétós hozzáállást alkalmaznak, ami nehezíti az Európa előrehaladását. Lahbib sürgeti az EU-t, hogy „menjen a 7. cikk szerinti eljárás végéig”, ami Magyarország szavazati jogának felfüggesztését eredményezheti.

Az Amszterdami Szerződés által 1997-ben bevezetett 7. cikk szerinti eljárás lehetővé teszi, hogy a Tanács megállapítsa egy tagállam esetében az EU-s értékek megsértésének egyértelmű kockázatát, és konkrét ajánlásokat fogalmazzon meg a tagállam számára. Az eljárást a tagállamok egyharmada, az Európai Parlament vagy a Bizottság aktiválhatja.

Az Európai Parlament 2018-ban indította el Magyarországgal szemben a 7. cikk szerinti eljárás első szakaszát, de a folyamat megrekedt. Közben Magyarország egyedül maradt a hetes cikkes uniós eljárás hatálya alatt, miután az Európai Bizottság visszavonta a Lengyelországról 2017-ben készített, indokolással ellátott javaslatát, amivel megindította a hetes cikkes eljárást. Lahbib szerint az EU-nak túl kell lépnie a konfrontációtól való félelmén, és be kell vetni a 7. cikk legkeményebb részeit, amik lehetővé teszik, hogy minősített többséggel megfosszanak egy országot bizonyos jogoktól.

Magyarország júliusban veszi át az EU soros elnöki tisztét, ami nagyobb hatáskört biztosít az EU napirendjének és prioritásainak meghatározására. A Politico szerint azonban Brüsszel nem akar nagyobb konfliktust, főleg azért, mert nem tudja, Magyarország hogyan fog reagálni: Orbán Viktor népszerűbbé válhat, az EU-párti hangulat összeomolhat, Budapestet még inkább Moszkva és Peking karjaiba sodorhatják.

A belga külügyminiszter szerint választanunk kell: vagy vállaljuk a felelősségünket, amihez politikai bátorság és akaraterő kell, vagy olyan mechanizmusokat építünk be, amelyek nem működnek. Ha a mechanizmus nem működik, meg kell reformálni, mivel ez az Európai Unió jövőjét érinti.

Más európai országok is csalódottan fontolgatnak kreatív módszereket Budapest megkerülésére a fontos uniós döntések érdekében, például az orosz export elleni lépésekből Magyarország kihagyásával. Egyes uniós vezetők szerint a következő Európai Bizottságban Magyarország csak gyengébb pozíciókat kapjon, és Várhelyi Olivér elbúcsúzhat a bővítéspolitikáért felelős biztosi pozíciótól.

Két évtizeddel ezelőtti hatalomra kerülése óta Orbán kormánya nagyobb befolyást biztosított a Fidesznek az igazságszolgáltatásban és az állami médiarendszerben. Ukrajna teljes körű orosz inváziója óta Budapest lassítja a Kijevnek nyújtott segélyeket, és vétójogával élve blokkolja az Ukrajnának nyújtott támogatásokat. Az Európai Parlament és Németország kétségbe vonta Magyarország alkalmasságát az EU soros elnökségével járó feladatok ellátására, de Belgium ragaszkodik ahhoz, hogy Magyarország töltse be tervezett mandátumát.

A belga külügyminiszter szerint az EU tagjának lenni azt jelenti, hogy tiszteletben kell tartani az értékeket, a szabadságot, a szólásszabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét. Ezért áll Magyarország jelenleg a hetes cikk szerinti eljárás alatt, és egyre inkább elszigetelődik.

Brüsszel a múlt hónapban ejtett egy hasonló ügyet Lengyelország ellen, így Magyarország az egyetlen EU-ország, amelyre ilyen típusú szankciókkal néz szembe. Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének szóvivője szerint azonban Magyarország legfőbb gondja, hogy az EU-t távol tartsa a szomszédságában zajló háborútól. Ha a háború eléri az EU-t, akkor a 7. cikk lesz a legkisebb problémánk.