„Ne a telefonon nézzék a filmeket” – kiakadt az Oppenheimer operatőre

Hoyte van Hoytema, az Oscar-díjas operatőr helyretette a Netflix társigazgatóját, Ted Sarandost, aki szerint a filmek ugyanolyan élvezhetők kisebb képernyőkön is.

Az Oscar– és BAFTA–díjas holland-svéd operatőr, Hoyte van Hoytema, aki 2024-ben elnyerte az Oscar-díjat az Oppenheimer film operatőreként is dolgozott, és olyan nagysikerű filmek képi világáért felelős, mint a Dunkirk, a Tenet és az Interstellar, élesen bírálta a Netflix egyik vezetőjét, Ted Sarandost. Sarandos korábban kijelentette, hogy a filmeket ugyanúgy élvezhetik a nézők a tévén vagy telefonon, mint a mozivásznon. Példaként fiát hozta fel, aki nemrégiben nézte meg a klasszikusnak számító, 1962-es Arábiai Lawrence-t a telefonján, és hozzátette, hogy szerinte az Oppenheimer is ugyanúgy élvezhető mobilon.

Van Hoytema szerint azonban a kis zsebképernyők nem képesek ugyanazt az élményt nyújtani, mint a nagy mozivásznak. Kifejtette, hogy a filmek varázsa a mozi különleges atmoszférájában rejlik, és a filmkészítők kemény munkával hozzák létre a nagyvásznat megtöltő lenyűgöző pillanatokat.

A Netflixhez hasonló platformokon történő filmnézés a cég „szeszélyeihez” kapcsolódik, ami a művészi munka elismerésének hiányát jelenti az operatőr szerint. Van Hoytema elismerte, hogy ő maga is nézett már filmet mobiltelefonon, de hangsúlyozta, hogy a filmek igazi értékét a precíz felbontás és a színmélység csak a nagy képernyőn képes igazán kibontakoztatni. Az operatőr szerint azok, akik a telefon kis képernyőjén próbálják élvezni a filmeket, nem tisztelik a filmkészítők által belefektetett kemény munkát. Az interjú során kiemelte, hogy nem szeretne képmutató lenni, hiszen tudja, hogy nem rajta múlik, ki hol nézi a filmeket, de úgy véli, hogy aki mobilon nézi a filmeket, az feláldozza a színmélységet és a képminőséget, és egyúttal az ő munkáját sem tiszteli.