Propagandistákra csaptak le, elvágták őket a ChatGPT-től

Az OpenAI együttműködött a technológiai szektor több szereplőjével, a civilekkel és a kormányokkal, hogy felszámolja azokat a csoportokat, amelyek visszaéltek a mesterséges intelligencia képességeivel a közvélemény manipulálására.

Az OpenAI legújabb jelentése szerint a vállalat beavatkozott olyan orosz, kínai, iráni és izraeli csoportok tevékenységébe, amelyek a mesterséges intelligenciát használták politikai befolyásolásra. A csoportokat 2023-ban és 2024-ben vágták el a ChatGPT-től, megakadályozva ezzel a további manipulációt.

A jelentés részletezi, hogy az érintett csoportok a mesterséges intelligencia segítségével próbálták meg befolyásolni az emberek politikai meggyőződését, miközben elrejtették valódi kilétüket és szándékaikat. Az OpenAI a sikeres akció érdekében szorosan együttműködött a technológiai szektor más résztvevőivel, civilekkel és kormányokkal.

A csoportok a mesterséges intelligencia segítségével képeket és szövegeket állítottak elő, amelyekkel a közvéleményt kívánták befolyásolni. Ilyenek voltak például a kamu profiloktól származó hozzászólások is.

Az orosz Doppelganger csoport a ChatGPT-t használta fel többek között hangzatos címek generálására, Facebook-bejegyzések készítésére, valamint több nyelven történő hozzászólások létrehozására, amelyekkel az Ukrajna iránti szolidaritást és bizalmat próbálták aláásni. Egy másik orosz csoport a mesterséges intelligencia segítségével hibákat kerestetett egy olyan program forráskódjában, amely politikai tartalmú hozzászólásokat tett közzé több nyelven, célzottan lejáratva Ukrajnát, Moldovát, az Egyesült Államokat és a balti országokat.

A kínai Spamouflage csoport és az iráni International Union of Virtual Media is hasonló módszerekkel állított elő több nyelven és platformon bejegyzéseket a mesterséges intelligencia segítségével.

Az OpenAI emellett felszámolta egy izraeli cég tevékenységét is, amely politikai marketinggel és üzleti hírszerzési feladatokkal foglalkozott, és amelynek propagandát terjesztő fiókjait a Meta nemrégiben számolta fel a Facebookon és Instagramon.