Az Európai Bizottság felgyorsítja a helyreállítási alapok kifizetését és támogatja a hidrogénpiac fejlődését

Az Európai Bizottság frissítette a helyreállítási és rugalmassági eszköz (RRF) végrehajtásáról szóló iránymutatását, célzott lépésekkel javítva annak hatékonyságát és csökkentve az adminisztratív terheket, miközben új kísérleti mechanizmust indít az európai hidrogénpiac fejlődésének támogatására.

Az Európai Bizottság által közzétett közlemény szerint a módosított iránymutatás válaszul született a Tanács 2024. áprilisi következtetéseire, és gyakorlati lépéseket tartalmaz az RRF végrehajtásának javítására. Az iránymutatás célja, hogy csökkentse az RRF-hez kapcsolódó adminisztratív terheket, miközben nem sérülnek az ambíciózus programok és az átláthatóság. A tagállamok például kérelmezhetik egy mérföldkő vagy célkitűzés módosítását, ha egyszerűbb végrehajtási alternatívát azonosítanak.

Az új iránymutatás részletezi a Helyreállítási és Rugalmassági Tervek (RRP-k) módosításának folyamatát is. Ennek célja, hogy a Stratégiai Technológiák Európáért (STEP) platform 2024. március 1-jei hatálybalépését követően további forrásokat csoportosítsanak át az InvestEU számára a STEP platform támogatása érdekében.

A szabályozás továbbá meghatározza az RRF-alapok lehetséges csökkentésének és visszafizettetésének keretét olyan esetekben, amikor az EU pénzügyi érdekei sérültek, és a tagállam nem orvosolta a helyzetet.

A frissített iránymutatás kiegészíti a Bizottság által 2021 januárjában közzétett iránymutatást, és a REPowerEU fejezetekre vonatkozó információk kivételével a 2023. márciusi keretrendszer helyébe lép. A helyreállítási és alkalmazkodóképességi eszközzel kapcsolatos további információk az Európai Bizottság honlapján érhetők el.

Az Európai Bizottság új kísérleti mechanizmust is indít az európai hidrogénpiac fejlődésének támogatására. Az öt évig működő, az Európai Hidrogénbank részét képező keretrendszer célja a beruházások felgyorsítása azáltal, hogy világosabb képet ad a piaci helyzetről mind a szállítók, mind a beszállítók számára, és megkönnyíti a köztük lévő kapcsolatfelvételt.

A hidrogén kísérleti mechanizmus összegyűjti, feldolgozza és hozzáférhetővé teszi a megújuló, alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogén és származékai iránti keresletre és kínálatra vonatkozó információkat, lehetővé téve az európai kereskedők számára, hogy mind az európai, mind a külföldi szállítókkal egyeztessenek. A rendszer működtetéséhez szükséges informatikai platformot kifejlesztő szolgáltató kiválasztására közbeszerzési eljárás indult, amelynek célja, hogy a rendszer 2025 közepén megkezdje működését.

Az új mechanizmus része az Európai Bizottság céljának egy európai többtermékes platform létrehozására, ahol a stratégiai áruk közös beszerzése történhetne. A kereslet átláthatóságának javítása segít felgyorsítani a végső beruházási döntéseket Európában, és hozzájárul a vételezési megállapodások biztosításához. A hidrogén fontos szerepet fog játszani a zöld megállapodás céljainak elérésében, az orosz fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivezetésében, valamint az európai ipar szén-dioxid-mentesítésének és versenyképességének támogatásában.

Az EU átfogó szabályozási keretet hozott létre annak érdekében, hogy támogassa a 2030-ig teljes mértékben működő hidrogénpiac kialakulását. A szén-dioxid-mentesített gázokról és hidrogénről szóló csomag egyértelmű piaci szabályokat határozott meg, amelyek a teljes hidrogén-értékláncban jogbiztonságot és hosszú távú átláthatóságot biztosítanak a befektetők számára. Az Európai Bizottság emellett támogatja a hidrogéninfrastruktúra és a kapcsolódó beruházások fejlesztését is, és több hidrogénfolyosó is összeköti a fogyasztókat az uniós és nemzetközi gyártókkal. Az Európai Hidrogénbankot azért hozták létre, hogy ösztönözze a hidrogénprojektekbe történő beruházásokat, és elősegítse a teljes hidrogén-értéklánc létrehozását Európában.