Európa egyik legnagyobb katasztrófája még mindig rejtély

Az Estonia kompkatasztrófa több mint két évtizede foglalkoztatja a közvéleményt, és a mai napig nem tisztázott, mi okozta a tragédiát, amely során több mint 850 ember vesztette életét a Balti-tenger mélyén. A témát feldolgozó új sorozat a Csernobil alkotójának köszönhető, és nemrégiben jelent meg magyar nyelven.

A 90-es évek derekán senki sem gondolta volna, hogy a Titanic tragédiája után ismét egy úgynevezett elsüllyeszthetetlen hajó süllyed el utasokkal a fedélzetén. 1994. szeptember 28-án az Estonia komp, amely Tallinnból Stockholmba tartott, vált a történelem részévé, amikor elsüllyedt. A hajót eredetileg 1979-ben építették Németországban, és különböző útvonalakon közlekedett, mielőtt az akkor már független Észtország kompflottájába került.

Azon a végzetes éjszakán 989 ember tartózkodott a fedélzeten, és csupán 137-en élhették túl a szerencsétlenséget. A többiek a hajóval együtt merültek a mélybe. A vizsgálatok szerint a komp alig fél óra alatt süllyedt el, és már induláskor is dőlt egy kicsit, ami a szállítmány rossz elosztására utalhatott.

A hivatalos jelentés szerint a viharos időjárás és az óránkénti 80 kilométeres szél okozta nagy hullámok rontották a hajó esélyeit. Az Estonia végül az orr-rámpa leszakadása miatt süllyedt el, amelyen keresztül a gépjárművek hajthattak be a raktérbe. A leszakadt rámpa miatt a hajó oldalra borult és elsüllyedt. A roncsot tengeri sírnak nyilvánították, így tilos a területén búvárkodni.

Az Estonia katasztrófája körül számos összeesküvés-elmélet született, mivel a hivatalos vizsgálatok nem adtak meggyőző válaszokat arra, mi okozhatta a tragédiát. Az áldozatok családtagjai sem kaptak egyértelmű magyarázatot. A szerencsétlenségről készült MS Estonia című sorozat 2020-ban mutatkozott be, és egy svéd csapat 2019-ben lefilmezte a roncsot, ami új nyomozást indított el, miután a felvételen egy lyukat fedeztek fel a hajótesten.

Mans Mansson, a Csernobil alkotója, az Estonia tragédiáját nemzeti traumának nevezte, és kihívásnak tartotta a témához való hozzáállást. Miikko Oikkonen showrunner emlékei szerint évekig tartott, mire rájött, hogyan dolgozza fel a történetet. A sorozat forgatása több országban zajlott, és a készítők dilemmával küzdöttek, hogy mennyire ábrázolják részletesen a tragédiát.

Az Estonia című sorozat, amely minden idők legdrágább skandináv produkciója lett, 2023-ban jelent meg, és 15 millió euróba került. A magyar nyelvű változat május 29-én érkezett meg az RTL+ kínálatába. A sorozat a nyomozásra fókuszál, bemutatva a különböző országok vezetőinek és a hajót gyártó cégnek a reakcióit, valamint az áldozatok családtagjainak érzéseit.

A sorozatban a lelkészen keresztül érzékelhetjük a családtagok veszteségét, és a túlélők megmentésére érkező hajó legénységének vallomásai is helyet kapnak. A készítők úgy érezték, nem ábrázolhatják túl élethűen a tragédiát, de mégis olyan jeleneteket alkottak meg, amelyek megrendítőek. A sorozat nyitott végű maradt, mivel a hajó elsüllyedésével kapcsolatos nyomozás a mai napig nem ért véget.

(Borítókép: RTL )