Az EU szankciói és Magyarország álláspontja az orosz LNG-vel kapcsolatban

Az Európai Unió energetikai biztosa, Kadri Simson szerint a tervezett 14. uniós oroszellenes szankciós csomag, amely az orosz LNG-t is célba veszi, nem fogja érinteni az ázsiai gázvásárlókat, és a globális gázpiaci kínálatra sem lesz jelentős hatással.

A készülő szankciós csomag lépései, amelyek az orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) uniós importjának megtiltását is magukban foglalhatták volna, nem érintik Magyarországot, mivel az ország tengerparttal nem rendelkezik, és így a gazdaságát sem befolyásolják az átfejtéssel kapcsolatos döntések. Kadri Simson egy tokiói eseményen elmondta, hogy Magyarország konstruktívan gondolkodik a szankciós csomagról.

A szankciós csomag korábbi változatában még szerepelt az orosz LNG-import szankciója, azonban a későbbi tervek már csak az orosz LNG harmadik országokba történő átfejtését célzó szolgáltatások uniós nyújtásának megtiltását tartalmazzák. Ez azt jelenti, hogy Oroszországnak más hajókat kell bevetnie harmadik országbeli ügyfelei kiszolgálására, ami bár drágább lesz számára, a globális piacokat nem érinti.

Simson hangsúlyozta, hogy az ázsiai gázpiacokra és a globális gázkínálatra nem lesz érdemi hatása az orosz LNG-re vonatkozó uniós lépésnek. A 14. szankciós csomag tervei között szerepel az új beruházások, valamint az áruk, technológiák és szolgáltatások uniós szállításának megtiltása is az olyan folyamatban lévő LNG-projektekhez, mint az Arctic LNG és a Murmanszki LNG.

Diplomaták szerint az EU versenyt fut az idővel, hogy a szankciócsomagot még július előtt elfogadják, amikor Magyarország átveszi az EU soros elnökségét. Orbán Viktor magyar miniszterelnök korábban már próbálta megakadályozni Ukrajnának nyújtott segélyeket és Moszkvával szembeni korlátozásokat. Kadri Simson azonban biztos abban, hogy Magyarország konstruktívan fog hozzáállni a szankciós csomaghoz.