Angliában elindult az első bélrák elleni mRNS-es vakcina klinikai kísérlete

Angliában több ezer rákbeteg számára nyílik meg a lehetőség, hogy részt vegyenek egy új, személyre szabott mRNS-alapú vakcina klinikai kísérletében, amely a bélrák elleni küzdelem új dimenzióját nyithatja meg. Az első beteg, aki megkapta az injekciót, Elliot Phebve volt, aki egyetemi oktatóként és négygyermekes családapa szerepében is tevékenykedik.

A Cancer Vaccine Launch Pad program keretében Phebve, aki vastagbélrákot követően már kemoterápiás kezelésen is átesett, részt vehetett a vakcina kísérleti alkalmazásában. Phebve elmondása szerint a kísérletben való részvétel összhangban áll szakmai és közösségi elkötelezettségével, és szeretne másoknak is segíteni a rák elleni harcban.

Az mRNS vakcinatechnológia, amely a COVID-19 világjárvány során már bizonyította hatékonyságát, a rák esetében abban különleges, hogy lehetővé teszi a vakcinák személyre szabását. Így a vakcinák a beteg saját daganatához igazodva fejthetik ki a legnagyobb hatékonyságot. A technológia lényege, hogy a beteg immunrendszerét arra ösztönzi, hogy antitesteket termeljen azokra a fehérjékre, amelyek a rák kialakulásában szerepet játszanak.

A Cancer Vaccine Launch Pad programban részt vevő kórházak száma Anglia-szerte már elérte a harmincat, és a kezdeményezés célja, hogy felgyorsítsa a potenciálisan forradalmi kezelések kifejlesztését. A programban részt vevő betegek a műtét, sugárkezelés és egyéb gyógyszeres kezelések mellett kapják meg a kísérleti vakcinát, amelynek célja a maradék tumorsejtek eltávolítása és a kiújulás kockázatának csökkentése.

Iain Foulkes, a Cancer Research UK kutatási és innovációs ügyvezető igazgatója szerint az ilyen klinikai kísérletek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a rákbetegek hosszabb és jobb életet élhessenek a betegség okozta félelemtől mentesen. A rák elleni védőoltások így egyre inkább valósággá válnak, köszönhetően a folyamatos áttöréseknek és pozitív vizsgálati eredményeknek.