Budai ingatlanvásárlás állami elővásárlási joggal

A magyar állam 2024 elején 3,61 milliárd forintért vásárolt meg egy 458 négyzetméteres ingatlant Budapesten, a Jégverem utcában, amely korábban a kormánysajtó által támadott DK-s alpolgármesterrel hozták kapcsolatba.

Az ingatlan eladója a Water City Ingatlanhasznosító Kft. volt, amelynek székhelye is ugyanott található. A vásárlást eredetileg Tara Elizabeth Siddons-Deighton külföldi állampolgár tervezte, azonban az állam elővásárlási jogával élt, mivel a terület világörökségi védelem alatt áll. Siddons-Deighton Magyarországon is tevékenykedik, többek között az újlengyeli 3GI Energy Mérnöki Tanácsadó és Szolgáltató Zrt. tulajdonosa.

A tranzakció kapcsán felmerül a kérdés, hogy indokolt-e Magyarországon egy ingatlan négyzetméterenkénti 6,2 millió forintos (áfával 7,9 millió forintos) ára, és miért döntött az állam a vásárlás mellett. Az állam által fizetett ár a négyzetméterenkénti 8 millió forintot is megközelítette, amit Lázár János építési és közlekedési miniszter aláírásával hitelesítettek.

Az elővásárlási jog intézményét korábban a Miniszterelnökség a világörökségi helyszínek megőrzésének közérdekével indokolta. Az ellenzék azonban a szabályrendszert kritizálta, haveri dealek gyanúját vetve fel, míg a kormány a külföldi kézbe kerülő ingatlanok megakadályozását emelte ki a törvény céljaként.

Az elővásárlási jog gyakorlása során az államnak gyorsan kell dönteni az adott feltételek ismeretében, hogy megakadályozza-e az ingatlan külföldi kézbe kerülését.

A Jégverem utcai ingatlan korábban a kormánypropaganda fókuszában állt, a kormánypárti sajtó Csobánczy Gábor DK-s alpolgármestert támadta az ingatlannal kapcsolatban. Csobánczy szerint az említett cikkek csúsztatásokat tartalmaztak, és bár nem indított helyreigazítási pert, állítása szerint már régóta nincs köze az ingatlanhoz.

Az ingatlan története során több tulajdonos is megfordult, többek között Csobánczy Gábor, majd volt felesége, Dobolyi Alexandra, később pedig a Gold and Partners Kft. és a Gold Group Hungary Kft. A Water City Kft. 2017-es mérlegében az ingatlan 310 millió forintos értéken szerepelt, ami jelentős inflációt mutat a 2024-es állami vásárlási árhoz képest.

A Water City Kft. tulajdonosai között szerepel Pető Dóra, aki több üzleti vállalkozásban is kapcsolatban állt Csobánczy Gáborral, valamint Balázsné Török Ildikó Anna, aki a cég ügyvezetőjének, Burány-Török Andrea Hajnalkának testvére lehet. A cég és Pető Dóra nem válaszoltak a megkeresésekre.

Az állam által fizetett ár és az ingatlan korábbi tulajdonosai közötti kapcsolatok miatt úgy tűnik, hogy a tranzakcióval baloldali kapcsolatokkal rendelkező üzleti körök jelentős nyereséget értek el. Az ingatlan korábbi tulajdonosai között szerepelt Csobánczy Domokos Györgyné is, aki vélhetően rokon.