Méhnyakrák-szűrés: Alacsony a részvételi arány

A méhnyakrák-szűrésre behívottaknak csupán két százaléka vesz részt az állami szűrőprogramban, ami aggasztó tendenciát mutat.

Bittner Nóra onkológus az RTL-nek nyilatkozva elmondta, hogy évről évre növekszik a daganatos betegek száma, különösen a fiatalok körében. Az elmúlt harminc év adatai alapján a 45 évnél fiatalabb korosztályban 80 százalékkal emelkedett a daganatos megbetegedések előfordulása. Ebben a csoportban a mellrák, heredaganat, gyomor-bélrendszeri, pajzsmirigy és hasnyálmirigy-daganatok a leggyakoribbak.

A szűrővizsgálatokon való részvétel azonban rendkívül alacsony. Az állami rendszer által szervezett méhnyakrák-szűrésre behívottak mindössze két százaléka, míg a vastagbélrák-szűrésre behívottak közül csak minden negyedik érintett vesz részt. Ennek következményeként a daganatok többségét, tízből hatot, csak késői stádiumban, áttétek kialakulása után fedeznek fel.

A legmagasabb részvételi arányt az emlőszűrések mutatják, ahol a behívott nők 40 százaléka vesz részt a vizsgálatokon. Bittner Nóra kiemeli, hogy ez az arány a skandináv országokban meghaladja a 70 százalékot, ahol a korai felismerésnek köszönhetően szinte nincs áttétes daganatos beteg.