Európa legnagyobb atomerőművének jövője bizonytalan a háború árnyékában

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője szerint a zaporizzsjai atomerőművet nem lehet biztonságosan újraindítani, amíg folytatódik a harci cselekmények a környéken.

A NAÜ főigazgatója, Rafael Grossi hangsúlyozta, hogy a zaporizzsjai atomerőmű újraindításának előfeltétele a bombázások és egyéb katonai tevékenységek beszüntetése a térségben. Grossi a NAÜ 35 tagú igazgatótanácsának negyedéves ülésén beszélt erről, miután találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és más orosz tisztségviselőkkel, akik jelezték a hat reaktor jövőbeli újraindítására vonatkozó terveiket.

Az újraindításhoz szükséges lenne egy állandó külső energiaforrás biztosítása és fontos javítómunkálatok elvégzése, amelyeket a jelenlegi hadműveletek közepette Grossi szerint nehezen lehet elképzelni. Oroszország a találkozó után kijelentette, hogy jelenleg nem tervezik az atomerőmű újraindítását.

A zaporizzsjai atomerőmű Ukrajna villamosenergia-ellátásának mintegy ötödét biztosította a háború kezdete előtt, és a konfliktus során többször is tartalék generátorokra volt szükség a működés fenntartásához. Habár a reaktorokat leállították, fennáll a veszélye annak, hogy a hűtőrendszereket működtető áramellátás megszakadása esetén a nukleáris üzemanyag túlmelegedhet. Oroszország és Ukrajna egymást vádolja a létesítmény elektromos vezetékeit többször is elszakító tüzérségi támadásokért.