Az uniós kampánypénzek negyede a szélsőségesekhez és populistákhoz kerül

Az Európai Unióban a politikai támogatások egy jelentős része, a magántámogatások negyede a jobb- és baloldali szélsőséges, valamint populista pártokhoz áramlik. A The Guardian és partnerei által végzett vizsgálat szerint 2019 és 2022 között 150 millió euró került ilyen pártokhoz.

Az uniós választások előtti felmérések a keményvonalas konzervatív erők, az euroszkeptikusok és az oroszbarát pártok támogatásának növekedését jeleznek. A Follow the Money oknyomozó csoport vezetésével végzett kutatás 25 ország mintegy 200 pártjának adatait elemezte, és rámutatott, hogy a politikai finanszírozás terén jelentős különbségek vannak az egyes tagállamok között. Sok esetben a párttámogatások forrása homályban marad, mivel a tagállamok eltérő szabályokat alkalmaznak, és gyakran csak részadatokat tesznek közzé a támogatókról.

Az Európai Parlament által készített tanulmány szerint a politikai pártok támogatásának átláthatóságának hiánya korrupciós kockázatot jelent. Fernando Casal Bértoa, a Nottinghami Egyetem docense szerint a pártok nem érdekeltek az átláthatóságban, mivel úgy vélik, az korlátozza őket.

A 2019 és 2022 közötti időszakban a pártok összesen majdnem 500 millió euró támogatást kaptak, amelynek ötöde a keményvonalas, populista pártokhoz folyt be. Franciaországban például a Nemzeti Tömörülés, az Engedetlen Franciaország és a Reconquête pártok magánadományokból származó támogatása jelentősen megnőtt. 2019-ben a magánadományok 13 százalékát kapták, míg 2022-ben már 38 százalékot.

A magánadományok közé tartoznak a tagdíjak, a párttagok és tisztségviselők önkéntes felajánlásai, valamint külső támogatók adományai, de nem az állami támogatások vagy kölcsönök. Lettországban a magánadományok aránya négy év alatt 9 százalékról 36 százalékra nőtt, különösen Az első Lettország! párt esetében.

Szlovéniában, Olaszországban, Lengyelországban, Magyarországban, Portugáliában és Görögországban a magánadományok több mint felét a szélsőjobb, szélsőbal és populista pártok szerezték meg. Magyarországon például a Fidesz 2022-ben a magánadományok 55 százalékát kapta meg. Európai közvéleménykutatások szerint a nacionalista, jobboldali pártok vezethetnek több uniós tagállamban is, köztük Magyarországon.