A német Eb-arany a magyar átlagkereset 345-szörösét érné Neueréknek

A Német Labdarúgó-szövetség (DFB) jelentős összegeket szán a játékosoknak az Európa-bajnokság megnyerése esetén, ami a magyar átlagkereset többszörösét jelentené.

A júniusi Európa-bajnokság közeledtével a DFB komoly összegeket ígér a német válogatott játékosainak, amennyiben sikerül megnyerniük a trófeát. A Spiegel Sport szerint a szövetség és Ilkay Gündogan, a nemzeti csapat csapatkapitánya közötti tárgyalások eredményeként, ha Julian Nagelsmann szövetségi kapitány 26 fős kerete elhódítja a kupát, a DFB összesen 10,4 millió eurót fizetne ki a csapatnak.

A prémiumok köre a torna előrehaladtával növekszik. A csoportgyőzelem 50 ezer eurót, a negyeddöntőbe jutás 100 ezer eurót, a legjobb négy közé kerülés 150 ezer eurót, míg a döntőbe jutás esetén további 250 ezer eurót jelentene minden játékos számára.

A DFB a korábbi nagy tornákhoz hasonlóan alakította ki a jutalmakat, és a 2022-es katari világbajnokság esetében is hasonló összegeket, 400 ezer eurót ígért a csapatnak, bár ott a csoportkör után kiestek.

Andreas Rettig, a DFB ügyvezető igazgatója a dpa megkeresésére elmondta, hogy a teljesítményhez kötött tornabónuszok összege a 2021-es Európa-bajnoksághoz és a 2022-es világbajnoksághoz képest nem változik, és az összegről már tavaly megállapodtak a játékosokkal.

Az UEFA 28,25 millió eurót fizet a kontinenstorna győztesének, és minden résztvevő ország 9,25 millió eurós bónuszt kap.

A DFB által korábban kifizetett legmagasabb tornabónusz játékosonként 300 ezer eurót jelentett a 2014-es brazíliai világbajnokság után. A jelenlegi keretből Manuel Neuer, Thomas Müller és a visszavonuló Toni Kroos maradtak a korábbi győztes csapatból.

A női válogatott játékosai jelentősen alacsonyabb bónuszokat kaptak, a tavalyi világbajnokság után a FIFA-tól mintegy 250 ezer eurót kaphattak volna, de a DFB nem fizetett további díjakat. A szövetség a női labdarúgás alacsonyabb bevételeivel indokolja a különbséget, és jelenleg csak az Egyesült Államok, Norvégia és Wales szövetségeiben van egyenlő fizetés.

A KSH adatai szerint 2024 májusában a magyar átlagfizetés nettóban 450 ezer forint volt, így a német válogatott egy esetleges Eb-győzelemmel járó prémiuma a magyar átlagkereset 345-szörösét tenné ki.