A mezszámok több mint 120 éves története

Hamarosan megkezdődik a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság, és a mezszámok története több mint 120 évre tekint vissza. Magyarországon 75 évvel ezelőtt váltak kötelezővé, de már korábban is használták őket a pályákon.

Ma már megszokott, hogy a labdarúgók számozott, névre szóló mezben lépnek pályára, de ez nem mindig volt így. Magyarországon 1949-ben döntött úgy a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ), hogy kötelezővé teszik a mezszámok használatát, bár az ötlet már egy évtizeddel korábban megjelent Angliában.

Az első számozott mezek egy 1897-es brisbane-i rögbimérkőzésen jelentek meg, és Wales válogatottja betűket használt a számok helyett 1939-ben. A futballban azonban csak lassan kezdtek elterjedni a számozott mezek, amit a Tottenham Hotspur vezetősége kezdeményezett egy Watford elleni kupamérkőzésen.

A mezszámok eredetileg a játékosok pozícióit jelölték, de a formációk változásával ez megváltozott. Az állandóságot a FIFA döntése hozta meg, amikor 1954-től minden nemzeti csapat állandó mezszámokat viselt. Puskás Ferenc például az 1954-es világbajnokságon 10-es mezben játszott, míg 1962-ben a spanyol válogatott 14-ese volt.

A 10-es mez mára presztízskérdéssé vált, és gyakran a válogatottak legjobbjai viselik, mint például Lionel Messi az argentin, vagy Kylian Mbappé a francia válogatottban. A mezszámok tehát nemcsak a játékosok megkülönböztetésére szolgálnak, hanem a futball történetének és kultúrájának is fontos részét képezik.