A kkv-k foglalkoztatási és bérezési kilátásai

A K&H kkv bizalmi index adatai szerint a magyar kis- és középvállalkozások többsége nem tervez változtatást a dolgozói létszámban, de a béremelés terén már kevésbé optimisták.

A hazai kkv-k jövőbeli terveit vizsgálva a K&H kkv bizalmi index legfrissebb eredményei alapján a vállalkozások túlnyomó része nem számít létszámnövekedésre vagy csökkenésre a következő egy évben. A válaszadók 77 százaléka jelezte, hogy nem tervez változást a jelenlegi létszámban, ami még az előző negyedéves adatoknál is kedvezőbb képet mutat. A kkv szektoron belül a mikrovállalkozások tűnnek a legstabilabbaknak, 79 százalékuk nem tervez létszámbeli változást, míg a kisvállalkozások és középvállalkozások esetében ez az arány háromnegyed, illetve kétharmad.

A bérezés terén azonban már nem ilyen pozitív a helyzet. A kkv-k közül kevesebben terveznek fizetésemelést az előző negyedévhez képest, az arány 75-ről 66 százalékra csökkent. Ennek eredményeként az átlagosan várható béremelés mértéke 8 százalékra tehető, ami elmarad a korábban tervezett 10 százaléktól. Ez a növekedés még mindig meghaladja a fogyasztói árak emelkedését, így a bérek reálértéke tovább növekedhet, de ennek mértéke csökkenőben van.

A nagyobb vállalkozásoknál dolgozók jobb helyzetben lehetnek a béremelés tekintetében, mivel ott magasabb a fizetésemelést tervezők aránya. A béren kívüli juttatások terén viszont nem látszik jelentős változás, jelenleg a kkv-k csupán 40 százaléka tervez valamilyen béren kívüli juttatást, ami nem éri el a 2021-ben jellemző 50-60 százalékos arányt. A leggyakoribb tervezett juttatások között továbbra is a 13. havi fizetés, a prémium és a jutalom dominálnak.