A második világháborús USS Harder tengeralattjáró roncsainak felfedezése

Rátaláltak a második világháborúban elsüllyedt USS Harder amerikai tengeralattjáró roncsaira, amely a Fülöp-szigeteknél szenvedett vesztét 1944-ben, a 79 fős legénységével együtt.

A Live Science szerint a híres harci járművet mélységi bombák süllyesztették el, amelyek 1944. augusztus 24-én okoztak végzetes károkat a hajónak. A roncsokat a Dél-kínai-tenger alján találták meg, nagyjából 1140 méteres mélységben feküdtek. A USS Harder a háború egyik leghíresebb tengeralattjárója volt, öt japán rombolót és számos kisebb hadihajót süllyesztett el bevetései során.

A felfedezést a Lost 52 Project nevű kutatócsapat hajtotta végre, amelynek célja, hogy felkutassa azokat az amerikai tengeralattjárókat, amelyek bevetés közben tűntek el. A projekt keretében eddig kilenc tengeralattjáró roncsait fedezték fel. A kutatók minden egyes roncsnál tisztelegnek a legénység emléke előtt egy perc néma csenddel, harangkongatással és imával.

A kutatási folyamat során először szonárral térképezik fel a tengerfeneket, majd az észlelt objektumokhoz egy önvezető víz alatti járművet küldenek, amely kameráival részletes megfigyeléseket végez. A USS Harder roncsai viszonylag jó állapotban maradtak fenn, és az elmúlt 80 év során számos tengeri állat otthonává váltak.