A kutyák szaglása még érzékenyebb, mint hittük

Egy friss kutatás szerint a kutyák szaglása jóval érzékenyebb, mint korábban gondoltuk, és megfelelő képzéssel rendkívüli képességekre képesek.

A Helsinki Egyetem, a Kelet-Finnországi Egyetem és a finnországi Wise Nose–Scent Discrimination Association által végzett közös tanulmány a kutyák szaglásának határait feszegette. A kutatók arra jutottak, hogy a kutyák képesek az eukaliptusz-hirdolát nevű anyag rendkívül alacsony koncentrációinak azonosítására, amelyeket még a legfejlettebb analitikai eszközök sem képesek kimutatni. Ez a felfedezés új lehetőségeket nyithat meg a kutatási és mentési tevékenységek, valamint bizonyos betegségek diagnosztizálásának területén.

A vizsgálat során 15 különböző képzési háttérrel rendelkező kutya vett részt. Közülük néhány már rendelkezett tapasztalattal a nose work, azaz a szimatmunka terén, amely során a kutyáknak rejtett szagmintákat kell megtalálniuk és jelzést adniuk a felvezetőjüknek. Más résztvevők olyan speciális területeken kaptak képzést, mint a betegségek, penészgombák és különféle kártevők azonosítása.

A kutatás eredményei rávilágítanak arra, hogy a kutyák szaglóképessége még a korábban ismertnél is fejlettebb, és ezáltal a megfelelő képzéssel további, eddig kiaknázatlan területeken is hasznosíthatók lehetnek.