Teliholdkor hatalmas szaporodási bulit rendeznek a korallok

Időről-időre felröppennek a korallok kihalásáról szóló hírek és a megvédésükre tett javaslatok, hiszen a tengeri ökoszisztéma fontos tagjai, de veszélyeztetett világörökségi helyszín a Nagy-korallzátony, és kétharmadukat a kihalás fenyegeti a Karib-térségben.

A korallok, amelyek növénynek tűnő állatok, kalcium-karbonát kiválasztásával hozzák létre vázukat, és gasztrális üreg található bennük, a tetején pedig a szájnyílásuk és tapogatóik helyezkednek el. Szerepük rendkívül fontos a tengeri ökoszisztémában, de a túlmelegedett víz hatására bekövetkező kifehéredésük, amikor a korall kilöki szervezetéből az algát, komoly problémát jelent.

A korallok mintegy 4000 halfajnak biztosítanak táplálékot és a viharokat is mérsékelhetik a partok mellett, ráadásul a vízi élővilág negyede függ tőlük. A felmelegedés mellett a naptejekben lévő vegyi anyagok is ártanak nekik, ezért Hawaiiin három éve már be is tiltották bizonyos összetevőjű napolajok használatát.

A Tokiói Egyetem kutatói kísérleteket tettek a korallok szaporodásának megértésére, és modelleket alkottak, amik megmutathatják ívásuk mikéntjét. A korallok peték és spermiumok billióit bocsátják a tengerekbe egy tömeges, szinkronizált esemény során, ami évente egyszer, teliholdkor következik be.

Shinichiro Maruyama, a Tokiói Egyetem docense szerint kevés adat áll rendelkezésre a korallok ívási szokásairól, mivel ez az esemény évente egyszer, bár két-három napig is eltart. A megtermékenyített petesejtek a korallzátonyon kapaszkodnak meg és új telepeket képeznek.

A korallok ívásának tanulmányozása nehézségekbe ütközik a természetes élőhelyükön, de Maruyama és csapata az Okinawa Churaumi Akváriumban végeztek megfigyeléseket, ahol 15 évre visszamenőleg követték az Acropora zátonyépítő korall ívását. Az akvárium körülményei nem természetesek, de az adatokból kiderült, hogy a víz hőmérséklete, a telihold és a napok hossza is befolyásolhatja a szaporodást.

A tömeges ívás során a korallok színes petéket és spermiumokat bocsátanak ki, amik felúsznak a felszínre, szétszóródnak, és a szaporodás után lesüllyednek a tengerek, óceánok fenekére. Ott a planulák, vagyis lárvák új korallkolóniákat hoznak létre, ami létfontosságú a korallok sokfélesége és megmaradása szempontjából.