Dübörög a kínai és az orosz feldolgozóipar, miközben az amerikai lassul

A kínai feldolgozóipar teljesítménye májusban majdnem két éve a leggyorsabb ütemben nőtt, ami a Caixin Insight Group és az S&P Global legfrissebb kimutatásából derült ki, miközben az amerikai feldolgozóipar teljesítménye csökkent. Az orosz feldolgozóipar is erősödött, a beszerzésimenedzser-index (BMI) májusban tovább emelkedett.

A kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) májusban 51,7 pontra emelkedett az áprilisi 51,4 pontról, ami 2022 júniusa óta a legmagasabb érték, és meghaladta az elemzők által várt 51,5 pontos előzetes becslést. Ez már a hetedik egymást követő hónap, amikor a BMI értéke meghaladja az 50 pontot, ami a gazdasági teljesítmény növekedését jelzi.

A májusi növekedési ütem a kínai feldolgozóipar kibocsátásában a leggyorsabb volt 2022 júniusa óta, bár az új megrendelések bővülése kissé lassult az előző hónaphoz képest. Az exportmegrendelések növekedése is mérséklődött, miután az előző hónapban 41 havi csúcsot ért el.

A beszerzési aktivitás növekedése három éve a legerőteljesebb volt májusban, miközben a foglalkoztatás csökkenése mérséklődött. A költségnyomás továbbra is mérsékelt maradt, annak ellenére, hogy az inputköltségek inflációja héthavi csúcsra emelkedett, az eladási árak azonban nagyjából változatlanok maradtak.

A következő 12 hónapra vonatkozó kilátások pozitívak; a kínai vállalatok reménykednek abban, hogy a növekvő belső és külső kereslet támogatni fogja a feldolgozóipari termelés további bővülését.

Az orosz feldolgozóipari BMI májusban 54,4 pontra emelkedett az áprilisi 54,3 pontról, ami a második leggyorsabb bővülést jelentette 2017 januárja óta. Az új megrendelések száma tovább nőtt, részben az új ügyfelek megjelenése és a belföldi kereslet élénkülése hatására. Az új exportrendelések hét hónapon belül hatodszor estek vissza májusban. A foglalkoztatottak száma májusban már a negyedik egymást követő hónapban nőtt, és a vállalatok derűlátóak a következő 12 hónapra nézve, bár az ezt összesítő mutató kilenc hónapja a leggyengébb volt.

Ezzel szemben az amerikai feldolgozóipari szektor teljesítménye májusban gyorsult csökkenésnek indult. Az Egyesült Államok feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 48,7 pontra csökkent az előző havi 49,2 pontról, elemzők pedig javuló adatot, 49,6 pontot vártak májusra. Az ISM amerikai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe 2022 novemberében esett 50 pont alá, és maradt ott egészen 2024 februárjáig, ami a leghosszabb csökkenés volt a 2000 augusztusától 2002 januárjáig tartó időszak óta. A mutató márciusban 50,3 pontra emelkedett, de az elmúlt 19 hónapból 18 hónapban 50 pont alatt volt.

Az új megrendelések alindexe májusban 45,4 pontra csökkent, a termelési volumen mutatója 51,3 pontról 50,2 pontra esett, a foglalkoztatási almutató 48,6 pontról 51,1 pontra javult, míg a termelői ár alindex 60,9 pontról 57,0 pontra változott, a készletek mutatója pedig 48,2 pontról 47,9 pontra süllyedt.

Az eltérő módszertannal dolgozó S&P Global gazdaságkutató intézet adatai szerint az amerikai feldolgozóipari BMI végleges értéke 51,3 pontra emelkedett az áprilisi 50,0 pontról, ami azt jelzi, hogy a feldolgozóipar teljesítménye mégis növekedett. Az amerikai feldolgozóipar az amerikai bruttó hazai termék (GDP) több mint 10 százalékát állítja elő.