Az Eiffel-torony koporsós rejtélye: orosz beavatkozásra utalnak a jelek

A francia hatóságok szerint az Eiffel-torony közelében talált, „Ukrajna francia katonái” feliratú koporsók mögött az oroszok állhatnak. Három gyanúsítottat már őrizetbe is vettek az ügyben, akik munkanélküliek és állításuk szerint pénzért vállalták a feladatot.

A francia hírszerzés tisztviselői szerint Oroszország állhat a hátterében annak, hogy öt, francia zászlóba burkolt koporsót helyeztek el az Eiffel-torony közelében. Helyi idő szerint szombaton 9 óra körül három férfit láttak egy furgonban érkezni, akik később gipszes zsákokat hagytak hátra a koporsókban. A rendőrség gyorsan elfogta a sofőrt, aki elmondása szerint csak 40 eurót kapott a koporsók szállításáért, és egy nappal korábban érkezett Párizsba Bulgáriából.

A két másik gyanúsítottat a Párizs központjában található Bercy buszpályaudvaron fogták el, amikor egy Berlinbe tartó buszra próbáltak felszállni. A francia média szerint ők 400 eurót kaptak a koporsók elhelyezéséért. A rendőrség szerint a sofőr bolgár, a két másik férfi pedig ukrán és német állampolgár. A gyanúsítottakat vasárnap bíró elé állították, és a bírósági vizsgálat hamarosan megindul „előre megfontolt szándékkal elkövetett erőszak” miatt.

A francia hatóságok szerint az eset hasonlít két korábbi incidensre, amelyekben orosz ügynökök is részt vehettek, és amelyek a közvélemény manipulálására irányultak. Októberben, egy Hamász által végrehajtott támadás után, Dávid-csillagokat festettek több párizsi falra, és egy moldovai házaspárt tartóztattak le, akiket állítólag az orosz hírszerzés fizetett. A múlt hónapban pedig vörös kezeket festettek egy párizsi holokauszt-emlékműre, és a rendőrség szerint az elkövetők külföldre menekültek.

A Le Monde információi szerint a szombaton őrizetbe vett személyek egyike kapcsolatban állt a vörös kezek ügyében körözött bolgár gyanúsítottal, Georgi F.-fel. A Dávid-csillagok és a vöröskéz-ügyben érintett volt egy fotós is, akinek képei később az orosz propagandaoldalakon jelentek meg.

A Kreml nemrégiben felháborodott azon, hogy Emmanuel Macron francia elnök ismételten elutasította katonák küldését Ukrajnába. Ukrajnai tisztviselők megerősítették, hogy megbeszéléseket folytattak francia katonai kiképzők küldéséről. A nyomozók szerint az orosz hírszerzés célja az lehetett a koporsós akcióval, hogy bemutassák, nagy az ellenállás a mélyebb francia szerepvállalás ellen az ukrajnai háborúban. A francia belföldi hírszerzés, a DGSE szerint az akciót az FSZB, az egyik orosz titkosszolgálat koordinálta.