Egész életére hatása lehet, ha forgalmas út mellett nőtt fel

A forgalmas utak melletti lakóhelyek nem csak a mindennapi élet kellemetlenségeit okozzák, hanem a mentális egészségre is veszélyt jelenthetnek, különösen gyermekkorban. Egy friss tanulmány szerint a gyerekek, akik nagyobb légszennyezettségű és zajos környezetben nőttek fel, nagyobb eséllyel lesznek depressziósak, szorongók vagy pszichotikus tüneteket mutatnak felnőttkorban.

A gyermekkori környezet, beleértve a neveltetést, az iskoláztatást és a lakóhelyet, jelentős hatással van az ember személyiségére és későbbi mentális egészségére. A családi háttér, anyagi helyzet, oktatás és a szocializációs környezet közötti egyenlőtlenségek a gyerekek között jelentősek, és ezek a különbségek a felnőtté válás során válnak igazán láthatóvá.

A JAMA Network Openben publikált tanulmány szerint a mentális egészség kialakulásában a lakóhely lokációja is fontos szerepet játszik. A kutatók több mint 9000 gyermek adatait elemezték az Egyesült Királyságban, akik a 1990-es évek elején születtek és különböző környezetekben nőttek fel. Azok a gyerekek, akik nagyobb levegő- és zajszennyezésnek voltak kitéve, 22 százalékkal nagyobb valószínűséggel tapasztaltak mentális egészségügyi problémákat.

A kutatók szerint a korai életkorban, beleértve a születés előtti időszakot is, a levegőszennyezésnek való kitettség fontos szerepet játszik a fiatalok mentális egészségügyi problémáinak kialakulásában. A légszennyezés gyulladást okozhat az agyban, károsíthatja a szöveteket és alacsonyabb születési súlyhoz vezethet, ami növeli a későbbi mentális problémák kialakulásának esélyét.

A résztvevőket a terhességtől 12 éves korukig vizsgálták, majd 13, 18 és 24 éves korukban arról kérdezték, hogy vannak-e pszichotikus élményeik. A 13 és 24 év közötti korosztályban a résztvevők 19,5 százalékának volt pszichotikus élménye, 11,4 százalékuk depresszióról számolt be, és 9,7 százalékuk szorongott.

A kutatás azonban korlátozott, mivel csak egy bizonyos korcsoportot és társadalmi réteget vizsgáltak, és a résztvevők csak tehetősebb családokból származtak az Egyesült Királyság déli részén. Az eredményeket csak 24 éves korig követték, így nincs adat arról, hogy későbbi életük során fennálltak-e a mentális problémák.

A fák jelenthetik a gyógyírt

A városi zöldterületek pozitív hatással lehetnek a mentális egészségre. Az UFZ, az iDiv és a Lipcsei Egyetem kutatócsoportja az antidepresszánsok felírását is figyelembe véve vizsgálta a városi fák hatását. Közel 10 ezer lipcsei adatait elemezve megállapították, hogy az utcai fák száma és fajtája csökkentheti az antidepresszánsok felírásának kockázatát, különösen ha a fák a lakóhely közelében találhatók.

Az utcai fák nem csak a mentális egészséget javíthatják, hanem csökkenthetik a gazdaságilag különböző társadalmi csoportok közötti egészségügyi egyenlőtlenségeket is. A kutatás vezető szerzője szerint ez a megállapítás jelentős, mivel az utcai fák ültetése és gondozása nem igényel komoly pénzügyi befektetést.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.