A férfiak és a nők alkoholfeldolgozásának különbségei

A férfiak és a nők szervezete eltérően dolgozza fel az alkoholt, ami részben a tesztoszteron magasabb szintjének köszönhető, ami lehetővé teszi a férfiaknak, hogy gyorsabban bontsák le az alkoholt és kevésbé legyenek befolyásolva az italoktól.

A tesztoszteron, mint a legfontosabb férfi nemi hormon, jelentős szerepet játszik abban, hogy a férfiak hogyan reagálnak az alkoholra. A férfiak szervezete a herék Leydig-sejtjeiben állítja elő a tesztoszteront koleszterinből, míg a nők csak minimális mennyiségben termelik a petefészekben és a mellékvesékben. A férfiak és a nők hormonális egyensúlya eltérő, ami befolyásolja a haj és a szőrzet kialakulását, de a férfiaknál nagyobb dózisban van jelen a tesztoszteron.

A magasabb tesztoszteronszinttel rendelkező férfiak általában nagyobb izomtömegűek és kevesebb testzsírral rendelkeznek, mint a magasabb ösztrogénszinttel bíró nők. Az izomtömeg nagyobb vértartalma miatt az alkohol jobban felhígul a véráramban, ami alacsonyabb véralkoholszintet (BAC) eredményez. A BAC a vérben lévő alkohol százalékos arányát jelenti, például egy 0,10%-os BAC azt mutatja, hogy minden 1000 egységnyi vérben egy rész alkohol található.

A férfiak szervezete nagyobb víztartalommal rendelkezik, körülbelül 55-65 százalék közötti arányban, míg a nőknél ez az arány 45-55 százalék körül van. Ez a magasabb víztartalom is hozzájárul ahhoz, hogy az alkohol jobban felhíguljon, és így alacsonyabb legyen a BAC-szint.

A férfiaknál magasabb az alkohol-dehidrogenáz enzim szintje is, amely az alkohol lebontásában játszik szerepet. Ezáltal hatékonyabban bontják le az alkoholt, mint a nők, akiknél több alkohol jut a véráramba, ami magasabb BAC-szinthez vezet.

A kutatások rámutattak arra is, hogy a hormonszintek változása miatt a nők lassabb alkohol-anyagcserét és magasabb alkoholos befolyásoltságot tapasztalnak a menstruációt megelőző héten. Az orális fogamzásgátlók és más ösztrogént tartalmazó gyógyszerek szintén lassítják az alkohol feldolgozásának sebességét.