A Zemplén723, a világ egyik leghosszabb kötélhídja átadásra kerül

Kedden ünnepélyes keretek között adják át Sátoraljaújhelyen a Nemzeti Összetartozás Hídját, amely a világ egyik leghosszabb gyalogos kötélhídja. A nettó négymilliárd forintból megvalósult projekt a Szár-hegyet és a Várhegyet köti össze, és egyedülálló üvegpadlós szakaszt is kínál a látogatóknak.

A Zemplén723 névre keresztelt híd 700 méter hosszúságú, és 83 méter magasságban ível át a Májuskút-patak felett, így különleges élményt nyújt az átkelőknek. A híd megépítése a tokaj-hegyaljai fejlesztések részeként valósult meg, és a tervek szerint jelentős turisztikai vonzerőt jelent majd a térség számára.

Az átadó ünnepségen kizárólag meghívott vendégek vehetnek részt, de a következő napon, szerdán a helyi lakosok számára ingyenesen látogatható lesz a híd. Csütörtöktől kezdődően pedig a Zemplén Kalandpark nyitvatartási idejében, 10:00 és 19:00 óra között minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A belépőjegy ára 5 ezer forint, de a sátoraljaújhelyi és sárospataki lakosok 20 százalékos kedvezményben részesülnek. A híd zónájába lépve korlátlan időt tölthetünk az átkeléssel, azonban egyszerre legfeljebb 300 látogató tartózkodhat a hídon.

A Zemplén Kalandpark honlapja szerint a híd nem csupán egy új látványosság, hanem a város és a környező hegyek megtekintésének egy teljesen új perspektíváját is kínálja. A vezetőség reményei szerint a híd évente akár egymillió látogatót is vonzhat a térségbe. A projekt teljes egészében önkormányzati kezdeményezés, és a város vállalta a fenntartását.

A híd tervezésekor fontos szempont volt, hogy megfelelően mozogjon, és élményt nyújtson azoknak, akik a kalandparkban keresik az izgalmakat. Dunai László, a BME Építőmérnöki Karának egyetemi tanára szerint a terhelési próbák után is megállapítható volt, hogy a szerkezet megfelelően teljesít.

A híd járófelülete 1,2 méter széles, és 10 méter/másodperces átlagos szélsebességig használható. A szerkezetet alulról, függőlegesen merevítik, és rossz időjárás esetén, például vihar vagy csúszást okozó körülmények között nem lesz látogatható.