A Várnegyed új konferenciaközpontja: építészet nélküli díszlet?

A Budapesti Várnegyedben, ahol korábban a modern Diplomataház állt, most egy új konferenciaközpont épül, amely a szocializmus évtizedeinek egy nívós épületét váltja fel.

A Mátyás-templom és a hosszú ideje felújítás alatt álló Pénzügyminisztérium szomszédságában évtizedeken keresztül a Diplomataház, más néven a Burg Hotel állt, amelynek 2022-es lebontása rávilágított a kormány 1945-1989 közötti épített örökséghez való viszonyára. A projekt, amely számos cikk tárgya volt és amely ellen az építészszakma egy része, a kerület vezetése és különböző szervezetek is ellenálltak, tovább halad, és az utódépület, egy konferenciaközpont már szerkezetkész állapotban van, sőt a homlokzati elemek felszerelése is megkezdődött.

Balázs Mihály DLA, a kortárs építészet kiemelkedő alakja, Kossuth-, Ybl- és Prima Primissima-díjas építész, valamint MMA-tag Facebook-oldalán keresztül osztott meg információkat az építkezésről. A képek alapján úgy tűnik, hogy a beruházó jegybanki alapítvány egyfajta színházi díszletként kezeli az épületet, ami az építészek szerint nem erősíti a nemzettudatot és az identitást, hanem hamisságával rombolja azokat.

Egy másik ismert tervező szerint az épület nem tekinthető építészetnek, mivel nem társul hozzá építészeti gondolat és a hagyományos értelemben vett építészeti tudás. Úgy véli, hogy az újraépítés csak próbál hasonlítani valamihez, de a hasonlóság nem teljesül sem geometriában, sem anyaghasználatban, sem mesterségbeli tudásban, így az épület nem más, mint egy építészet nélküli protézis.

A Pénzügyminisztérium, amely a konferenciaközpont szomszédságában található, nem csak felújítás alatt áll, hanem a villamosenergia-tárolók létrehozására irányuló beruházások után jelentős társasági adókedvezményt is bevezetett. Idéntől a villamosenergia-tároló berendezések létesítésére irányuló beruházások után akár 30-50%-os mértékű társasági adókedvezmény érvényesíthető, amelynek célja a saját célra megtermelt villamos energia tárolásának elősegítése. A TAO kedvezmény összesen 6 adóéven át vehető igénybe, és a beruházás elszámolható költségeinek 30%-át, de legfeljebb 30 millió eurónak megfelelő forintösszeget érhet el. A kedvezmény igénybevételéhez többek között bejelentés szükséges a Pénzügyminisztérium felé, és a vállalkozónak rendelkeznie kell érvényes hálózati csatlakozási- és hálózathasználati szerződéssel.