Robert Downey Jr.-túladagolást okoz az év egyik legeredetibb sorozata

A kultikus Oldboy rendezőjének új sorozata nemcsak a vietnámi háborút mutatja be új szemszögből, de abból is viccet csinál, hogy Hollywood miként gyarmatosította a képzeletünket. A Pulitzer-díjas regényből adaptált A Szimpatizáns korántsem tökéletes, de lendületének így is nehéz ellenállni. Kritika.

Minden háborút kétszer vívnak meg. Először a csatatéren, másodszor pedig az emlékezetben – közli a felirat A Szimpatizáns legelején, és hamar nyilvánvalóvá válik, hogy egy olyan sorozatot nézünk, ami a második fajta háborúról szól. A vietnámi háborút a nyugati közvélemény szinte kizárólag Amerika nézőpontjából ismeri, de A Szimpatizáns meghaladja ezt az egyoldalúságot, és egy kettős ügynök, a Kapitány szemszögéből meséli újra a történteket.

„Kém vagyok, egy alvóügynök, egy tégla, egy kétarcú ember. Az az átkom, hogy minden konfliktusnak látom mindkét oldalát” – panaszolja a Kapitány, aki vietnámi anyától és francia apától született, majd Amerikában járt egyetemre. A megbízhatatlan narrátor alkalmazásával az alkotók arra ösztönzik a nézőt, hogy jobban figyeljen az elbeszélés módjára, mint magára a történetre.

A Maxon bemutatott hét részes sorozat, A Szimpatizáns, Viet Thanh Nguyen magyarul is olvasható regényéből készült, amely az identitások, kultúrák és ideológiák közti átjárást helyezi a középpontba. A dél-koreai Park Chan-wook és a kanadai Don McKellar sorozata az irodalmi komplexitást igyekszik a képernyőre átültetni, és a történetet különböző idősíkokban meséli el.

A sorozatban a Kapitány egy vietnámi koncentrációs táborból idézi fel emlékeit, ahol egy hónapokig tartó vallatás keretében kell újra és újra megírnia azokat. Gyakran több változatban mutatják be ugyanazt az eseményt, amihez ötletes formai megoldások társulnak.

Park Chan-wook tökéletes választásnak bizonyult a rendezői székbe, hiszen saját filmjeiben is hasonló identitáskérdéseket feszeget. Park már több műfajban is körbejárta ezeket a dilemmákat, többek között romantikus vámpírfilmben, diliházas cyborg-romkomban, sötét krimiben és történelmi erotikus thrillerben is. Park egy interjúban elmondta, hogy a hasonló történelmi tapasztalatok miatt érezte közel magához A Szimpatizánst.

A sorozat első epizódjai kiválóan működnek, a fekete humor és az önirónia jól társul a drámai tartalommal. Robert Downey Jr. több karaktert is alakít, köztük egy extravagáns CIA-ügynököt, egy meleg orientalista professzort, egy dörzsölt szenátort és egy megalomán filmrendezőt. A legizgalmasabb a filmes vonulat, ahol A Szimpatizáns a Hollywood által gyarmatosított globális képzeletet mutatja be.

A sorozat csúcspontja a harmadik epizód, amely parodizálja a vietnámi háborús filmek amerikai klasszikusait. A szereplőgárda kiváló, kiemelendő Xuande Hoa, aki a Kapitányt alakítja. Azonban a sorozat utolsó epizódjaiban a fekete humor eltűnik, és a politika által szétszakított barátok drámája nem megy elég mélyre ahhoz, hogy igazán katartikussá váljon a finálé. Összességében A Szimpatizáns az év eddigi legeredetibb sorozatai között a helye, 24.hu értékelése 8/10.