Mastercard: mesterséges intelligencia a csalások ellen

A Mastercard bejelentette, hogy generatív mesterséges intelligenciát alkalmaznak az online banki csalások elleni harcban, amely képes lesz a veszélyeztetett bankkártyák azonosításának sebességét megduplázni.

A hvg.hu szerint a Mastercard által bevezetett új technológia jelentős előrelépést jelent az online banki csalások kezelésében. Évente több millió bankkártyaadat válik a csalók prédájává, melyeket különféle módszerekkel szereznek meg és gyakran a dark weben értékesítenek további visszaélések céljából.

A Mastercard állítása szerint az új rendszerrel kétszeresére nő a csalás áldozatául esett kártyák felderítésének aránya. Emellett a korábbi technológiák által okozott hamis pozitív észlelések számát 200%-kal csökkentik, és a csalók által veszélyeztetett kereskedők azonosítását 300%-kal gyorsítják fel.

Ez a fejlesztés lehetővé teszi a Mastercard számára, hogy minden korábbinál hatékonyabban jósolja meg a kompromittált kártyák adatait, így a bankok is gyorsabban tudják majd blokkolni a veszélybe került fiókokat.